Siirry pääsisältöön

Palkkatuki

Olemme suuri yritys ja meillä on toimintaa lähes kaikissa suurissa kaupungeissa. Toimintamme laajuudesta ja kausivaihteluista johtuen joudumme sopeuttamaan henkilöstön määrää toisinaan myös lomautuksilla. Olemme suunnitelleet perustavamme toimintamme rinnalle myös sosiaalisen yrityksen, joka työllistäisi pelkästään heikommassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä ja toimisi seuduilla joilla on työvoimapulaa. Palkkatuen ehtona on, että yritys ei ole lomauttanut tai irtisanonut henkilöstöään viimeisen 9 kuukauden aikana. Vaikuttavatko mahdolliset lomautukset konsernitasolla perustettavan sosiaalisen yrityksen palkkatukiin?

  • Yrityskonserniin kuuluvia yhtiöitä tarkastellaan itsenäisinä juridisina toimintayksikköinä. Näin ollen emoyhtiön toteuttamat lomautukset ja irtisanomiset eivät vaikuta tytäryhtiön palkkatukihakemuksen käsittelyyn.

Rekisteröity sosiaalinen yritys hakee palkkatukea omalla lomakkeellaan, joka eroaa tavanomaisesta lomakkeesta kohdassa ”palkkauskustannukset”. Miten ne määritellään?

  • Palkkauskustannuksiin luetaan bruttopalkan lisäksi lomakkeessa mainitut työnantajan lakisääteiset työnantajamaksut eli sosiaaliturva-, työeläkevakuutus-, tapaturmavakuutus- ja työttömyysvakuutusmaksu sekä pakollinen ryhmähenkivakuutusmaksu. Näiden lisäksi palkkauskustannuksiin luetaan loma-ajan palkka ja lomaraha, mutta ei työsuhteen päättyessä maksettavaa lomakorvausta.

Sosiaaliseen yritykseen on työllistymässä työntekijä, joka on oikeutettu korkeimpaan korotettuun palkkatukeen (perustuki + 90 %:n lisäosa, eli 45,43 euroa/päivä v. 2007). Kun palkkatukipäätöstä tehdään, suoritetaanko tässä vertailu toisen laskentatavan (50 % palkkauskustannuksista) kanssa?

  • Vertailua ei tehdä, vaan palkkatuki maksetaan päiväkohtaisena korvauksena.

Milloin kahden tukimuodon vertailu tehdään ja kumpaa sovelletaan?

  • Kun työntekijä työllistetään vajaakuntoisen tai pitkäaikaistyöttömän statuksella ja hän on oikeutettu perustukeen sekä 60 %:n suuruiseen lisäosaan.
  • Sovelletaan sitä laskentatapaa, kumpi on hakijalle edullisempi.

Miten palkkatuki haetaan, ennen kuin sosiaalinen yritys on rekisteröity?

  • Jos yritys ei vielä ole sosiaalinen yritys, se ei voi saada palkkatukea sosiaalisen yrityksen ehdoin.
  • Hyvä käytäntö on hakea palkkatukea ensin muutaman kuukauden jaksolle (esim. 4 – 6 kuukaudeksi), jonka aikana rekisteröityminen sosiaaliseksi yritykseksi voidaan hoitaa. Rekisteröitymisen jälkeen voidaan hakea palkkatukea sosiaalisena yrityksenä, jolloin esimerkiksi vajaakuntoisen osalta palkkatukiaika voi olla kolme vuotta.
  • Myönnettyä palkkatukea ei voi keskeyttää kesken palkkatukijakson ja muuttaa sitä ehdoiltaan paremmaksi.
  • Palkkatuen myöntää paikallinen TE-toimisto

Yrityksessä työskentelee yksi osatyökykyinen työntekijä palkkatuella, ja loput työntekijät ovat pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella. Jos vajaakuntoisen työsuhde jostain syystä loppuu, yrityksellä on kuusi kuukautta aikaa hoitaa kiintiö ”kuntoon”. Jos uutta osatyökykyistä työntekijää ei löydy 6 kuukauden aikana, miten käy pitkäaikatyöttömien palkkatukien, kun sosiaalisen yrityksen kiintiöehto ei enää täyty?

  • Tuet säilyvät palkkatukipäätösten loppuun, sillä tukien myöntämisedellytykset on tutkittu tukea myönnettäessä, ja silloin ne ovat olleet kunnossa. Tuen myöntämisedellytyksiä ei tutkita tukikauden aikana. Jos tuelle haetaan jatkoa, tukiedellytykset tutkitaan uudestaan.

Voidaanko palkkatukea maksaa ulkomailla työskentelevälle suomalaiselle työntekijälle työnantajan ollessa Suomessa rekisteröity sosiaalinen yritys?

  • Palkkatukea voidaan myöntää ainoastaan Suomessa rekisteröidylle työnantajalle, mutta varsinainen työnteko voi tapahtua ulkomailla. Kyseessähän on normaali työsuhde, eikä työhallinto voi "määrätä" työnteon paikkaa.

Miten pitkiksi jaksoiksi palkkatukea kannattaa hakea?

  • Kun yritys on rekisteröitynyt sosiaaliseksi yritykseksi, se voi hakea palkkatukea esimerkiksi vajaakuntoiselle koko kolmen vuoden jakson loppuun saakka yhdellä kertaa. Mahdollista on hakea myös lyhyemmissä jaksoissa.
  • On kuitenkin huomattava, että työvoimaviranomaisten tekemät palkkatukipäätökset ovat vaihdelleet eri puolilla Suomea.

Pitääkö palkkatuki hakea ennen työsuhteen alkamista?

  • Kyllä. Palkkatuettu työsuhde voi alkaa vasta, kun palkkatukipäätös on tehty. Samoin uusia jaksoja haettaessa monet työvoimatoimistot edellyttävät, että uusi jakso on haettuna, ennen kuin vanha päättyy.

Estääkö osuuskunnan jäsenyys palkkatuella työllistymisen?

  • Jos osuuskunnan jäsen on katsottu työttömäksi työnhakijaksi (ei siis ole yrittäjän asemassa osuuskunnassa, ok:ssa yli 7 jäsentä), osuuskunnalle voidaan myöntää palkkatukea hänen työllistämisekseen. Pelkkä jäsenyys ei ole este, jos henkilö on katsottu työttömäksi.

Voiko palkkatukea saada osatyökykyisen perheenjäsenen työllistämiseen perheyritykseen?

  • Sukulaisuussuhde ei ole este palkkatuen myöntämiselle, jos ehdot muuten täyttyvät. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että jos samassa taloudessa oleva työtön henkilö palkataan palkkatuella perheenjäsenen yritykseen, hänestä saattaa tulla työttömyysturvalain (1290/2002) perusteella yrityksen osaomistaja, millä puolestaan on vaikutuksia hänen työttömyysturvaansa.

Voiko sosiaalinen yritys edelleensijoittaa palkkatuella olevan työntekijän?

  • Voi. Tuen saaja ja työn järjestäjä voivat vapaasti sopia työntekijän sijoittamisesta ja työllistämisestä maksettavista palkkioista. Myös kunnan omistamalla sosiaalisella yrityksellä on edelleensijoitusoikeus

Työntekijä on osatyökykyinen ja palkkatuella kaupungilla. Työsuhde on määräaikainen eikä tule jatkumaan. Työntekijä luonnollisesti ilmoittautuu työsuhteen päätyttyä työttömäksi työnhakijaksi työvoimatoimistoon. Työntekijä on ollut aktiivinen ja on markkinoinut itseään toiselle työnantajalle, joka olisi hänen työllistämisensä jälkeen rekisteröitymässä sosiaaliseksi yritykseksi (kiintiö täyttyy). Kuinka pitkä työttömyysaika vaaditaan, ennen kuin työnhakija voi vajaakuntoisen palkkatuella työllistyä
a. sosiaaliseen yritykseen
b. ei vielä, mutta kiintiön täyttyessä rekisteröityvään sosiaaliseen yritykseen?

  • Vastaus on sama a- ja b-kohtaan. Lainsäädännössä ei ole sanottu mitään siitä, kuinka kauan pitää olla työttömänä, että palkkatukea voitaisiin myöntää. Poikkeuksena on 500 päiväisten korkein korotettu palkkatuki. Periaatteessa osatyökykyiselle siis riittää yksi päivä työttömyyttä. Toisaalta tuen myöntämisessä otetaan huomioon se lainsäädännössä sanottu, että palkkatuki on viimesijaisin keino työllistää työtön; ensin pitää yrittää työllistää avoimille työmarkkinoille suoraan tai koulutuksen kautta tai ohjata koulutukseen. Vajaakuntoisten osalta tätäkin tulkitaan lievemmin eli voidaan työllistää lyhyenkin työttömyyden jälkeen. Lisäksi TEM:n ohjeessa on sanottu, että vajaakuntoisten työttömyyden pitkittymistä pitää välttää.

Sosiaalisessa yrityksessä on 4 henkilöä töissä seuraavasti: 1 henkilö ilman palkkatukea, 2 osatyökykyistä palkkatuella määräaikaisessa työsuhteessa ja 1 osatyökykyinen palkkatuella toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Yrityksen toimintaympäristö on muuttumassa ja näyttää siltä, että tuotannollisin ja taloudellisin perustein toistaiseksi voimassa oleva palkkatuella työskentelevä vajaakuntoinen täytyy irtisanoa. Toiset 2 osatyökykyistä tekevät toisenlaisia töitä ja heillä työsuhteet näyttäisivät jatkuvan uudelleen määräaikaisina. Irtisanominen on laillinen, mutta miten käy, kun määräaikaisille vajaakuntoisille haetaan tukea uudestaan? Voiko yhden henkilön irtisanominen vaikuttaa 2 jäljelle jäävän palkkatukiin?

  • Irtisanomiset tai lomautukset, jotka ovat tapahtuneet edellisten 9 kuukauden aikana tuotannollisesta tai taloudellisesta syystä, otetaan huomioon tuen myöntämisessä. Mutta irtisanominen täytyy olla samoista tai samanlaisista tehtävistä, jotta se estäisi tuen myöntämisen. Jos työt ovat erilaisia, ei irtisanominen vaikuta jatkotuen myöntämiseen.

Sosiaalisen yrityksen toimintaympäristön muutokset aiheuttavat palkkatuella, toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa olevan osatyökykyisen lomautuksen ajalle 1.1-10.5.2008. Lomautuksen perusteet ovat lailliset ja lomautus on tehty Tes:n mukaisesti. Palkkatukipäätös on tehty ajalle 1.1.-2.5.2008, koska sen aikaa työntekijällä on korkein korotettu palkkatuki vielä käytössä. Sen jälkeen yritys hakee palkkatuen perusosaa + 60 tai 50% palkkauskustannusten mukaan. Vaikuttaako lomautus palkkatuen uudelleen myöntämiseen, kun uutta päätöstä haetaan ajalle 3.5 -31.12.2008 huhtikuussa 2008 lomautuksen vielä ollessa päällä?

  • Sama vastaus kuin edelliseen: lomautus samoista tai samanlaisista tehtävistä vaikuttaa jatkotuen myöntämiseen. Kun lomautus on päättynyt, sillä ei enää ole merkitystä.

Sosiaalinen yritys on palkkaamassa työntekijän pitkän sairasloman ajalle sijaista. Sijaiseksi on valittu työtön työnhakija (ei vajaakuntoinen), joka työvoimatoimiston mukaan on oikeutettu perustukeen (24,51 € vuonna 2008 ). Työvoimatoimisto edellytti palkkatuen saamiseksi toistaiseksi voimassa olevan työsuhteen. Miksi näin?

  • Palkkatukea voidaan myöntää määräaikaisen työsopimuksen perusteella yritykselle (joka voi olla osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö tai osuuskunta) vajaakuntoisen, pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkaamiseen, muun kuin em. kohdassa tarkoitetun työttömän palkkaamiseen, jos tämän yhdenjaksoinen työttömyys on kestänyt väh. 6 kk sekä oppisopimuskoulutukseen ja metsänparannustöiden suorittamiseen.
  • Erikseen ei siis ole säädetty, että sosiaaliselle yritykselle voidaan myöntää palkkatukea määräaikaisen työsopimuksen perusteella, mutta kun sos. yritysten tuella palkkaamat ovat yleensä vajaakuntoisia, pitkäaikaistyöttömiä tai vaikeasti työllistyviä, niin työsopimukset voivat olla määräaikaisia. Jos palkattava ei täytä mitään noista em. edellytyksistä, voidaan palkkatuki myöntää vain toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen. Edellytyksenä vielä, että sosiaalinen yritys on yritysmuotoinen eikä yhdistys.

Sosiaalisessa yrityksessä työskentelee vajaakuntoinen työntekijä perustuella, työaika 4 h / päivä. Voidaanko palkkatuen nostamiseksi tehdä uutta päätöstä haettaessa palkkatukivertailu, vaikka työntekijä on osa-aikainen?

  • Voidaan. Katso seuraava vastaus.

Miten osa-aikaisen vajaakuntoisen palkkatuki lasketaan:
a) Ei- sosiaalisessa yrityksessä?
b) sosiaalisessa yrityksessä?

  • a) palkkatuen määrä voi vaihdella välillä perustuki – perustuki + 60 %:n lisäosa > harkitaan tuen määrä, minkä jälkeen tukisumma suhteutetaan työaikaan (60 % työaika – 60 % tukea tuosta harkitusta tukimäärästä).
  • b) tehdään palkkatukivertailu > päädytään jompaankumpaan > suhteutetaan tukisumma työaikaan kuten edellä selostettu.

Voiko sosiaalinen yritys edelleensijoittaa palkkatuella olevan työntekijän?

  • Voi. Tuen saaja ja työn järjestäjä voivat vapaasti sopia työntekijän sijoittamisesta ja työllistämisestä maksettavista palkkioista. Myös kunnan omistamalla sosiaalisella yrityksellä on edelleensijoitusoikeus. Palkkatuella olevaa henkilöä ei kuitenkaan saa edelleensijoittaa kunnan tai valtion palvelukseen tai niiden omistamiin yksiköihin.