Siirry pääsisältöön

Esteettömyys auttaa kaikkia ja kuuluu jokaiselle

17.02.2016

Yleinen käsitys esteettömyydestä on edelleen, että sen toteuttaminen on liian kallista. Olemme tottuneet tiettyihin toimintatapoihin, olipa kyse rakentamisesta, työpaikasta tai muusta ympäristöstä. Poikkeaminen totutuista tavoista tuntuu tuottavan aina ylimääräistä vaivaa ja vaativat rahaa ja/tai aikaa - joita ei ikinä ole tarpeeksi.

Esteettömyys on kuitenkin kaikkien etu.

Näin hiljattain dokumentin, jossa ihmisten aivoja stimuloitiin niin, että he ajattelivat kokonaisuuksien sijaan yksityiskohtien kautta. Tällainen ajattelutapa on esimerkiksi joillakin autistisilla henkilöillä. Koehenkilöt tekivät erilaisia testejä käyttäen tätä uutta ajattelumallia out of the box -hengen mukaisesti. Tulokset olivat positiivisia: henkilöt suoriutuivat testeistä paremmin kuin totutulla, kokonaisvaltaisella ajattelutavallaan.

Maamme työllisyyden hoidossa, esimerkiksi hallituksen kärkihankkeissa, on otettu huomioon myös osatyökykyisten työllistyminen, vaikka työttömyyttä on täysin työkykyisilläkin. Erilaisten joustojen ja osaratkaisujen käyttöönotto vain etenee kovin hitaasti. Ongelmaksi on noussut esimerkiksi palkan ja eläke-etuuden yhteensovittaminen tai se, että kesken loppunut palkkatukimääräraha estää työpaikan saamisen aivan kalkkiviivoilla.

Rakennusten esteellisyyteen on ehkä helpointa puuttua. Luiskat on jo saatu moniin rakennuksiin – vielä kun saisimme avarrettua omaa ajatteluamme esteettömämpään suuntaan.

Tule pohtimaan työllistymisen todellisia ja epätodellisia esteitä Vates-päiville toukokuussa. Miten voisimme yhdessä ravistella totuttuja ajattelumalleja ja edistää esteettömyyden arkipäiväistämistä?

Kaija Ray
kehittämispäällikkö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!