Siirry pääsisältöön

Hyödyttääkö tulevaisuuden työelämän pirstaleisuus osatyökykyisiä?

10.10.2015

SOSTETalk 7.-8.10.2015 tarjosi monenlaista pähkinää ja purtavaa, innovatiivisuutta, tulevaisuuden visiointia ja verkostoitumista. Mielenkiintoisia tulevaisuuden avauksia kuultiin mm. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuspäälliköltä Antti Kauhaselta asiantuntijateemassa Työ nyt ja kohta. Miten työ muuttuu, miten meidän käy; vievätkö robotit työmme vai tuleeko automatisaatio työmme rinnalle ja vapauttaa meitä joistain työtehtävistä? Samaa teemaa jatkoi Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja esittelemällä Lydia-robotin, jota Attendo tällä hetkellä testaa hoivakodeissaan vanhusten virikeohjaajana ja hoivatyöntekijöiden työkaverina.

No, miten sitten käy – häviääkö työ? Yleinen viesti tuntui olevan ei häviä, mutta nykyiset toimialat voivat kadota. Työn kokonaisuus muodostuu tulevaisuudessa useammasta pienestä purosta. Se ei enää koostu yhdestä vakinaisesta toimesta ja toimenkuvasta, josta jäämme eläkkeelle 40 vuoden päästä. Projektit, yhteistyöverkostot, oman osaamisen paketoiminen ja myyminen korostuvat. Olisiko näissä puroissa myös osa-aikatyön mahdollisuus ajatellen osatyökykyisten työllistymistä? Oman osaamisen paketoiminen tiettyyn viikkotuntimäärään ja paketin myyminen työnantajalle?

Toinen huomioni herättävä asia päivillä oli Verkostojen parviälystä puheenvuoron käyttänyt VTT:n johtava tutkija Katri Valkokari asiantuntijateemalla Hyvinvoinnin ulottuvuudet. Suurin osa meistä toimii erilaisissa verkostoissa ja hanke- sekä projektimaailmassa. Olemme hyvin tehokkaita kokoamaan tietyn eri asiantuntemusta edustavan verkoston eli parven kulloisenkin projektin ympärille.

Mutta olemmeko aina tarpeeksi innovatiivisia projektien kehittämisessä vai pyydämmekö helposti samat vanhat tuttumme verkostoista aina uuden projektin ympärille? Verkosto voisi oppia uutta, kehittää uutta ja laajentua, jos uskaltaisimme joskus katsoa tuttujen verkostojen ulkopuolelle ja laajentaa näin omaa ja koko verkoston asiantuntemusta sekä samalla varmasti myös osatyökykyisten työllistymistä. Kehittäminen ja keskustelu jatkukoon päivien jälkeenkin – olkoon se vain yksi laukaus sysäämään meitä eteenpäin!

Anne Korhonen
kehittämiskoordinaattori