Siirry pääsisältöön

Työkykyisenä kaiken ikää – osatyökykyisen työmahdollisuudet haussa

23.11.2016

- Oikea-aikainen ja usein myös riittävän varhainen puuttuminen osatyökykyisen henkilön tilanteeseen on kuntoutuksen ja työhön paluun kannalta tärkeää, toteaa PARTY -hankekokonaisuuden projektipäällikkö Marianne Kivelä.

- Työttömyyden venyessä työhön paluu vaikeutuu ja kuntoutujan oma motivaatio siihen heikkenee.

Työkyvyttömyysetuudesta saattaa tulla työhön pääsyä huomattavasti kiinnostavampi vaihtoehto. Kuntoutustuen ja työkyvyttömyyseläkkeen läpimeno on kuitenkin viime vuosina vaikeutunut, ja erityisen vaikeaa se on pitkään työttömänä olleiden henkilöiden kohdalla, toteaa Kivelä.

Jäljellä olevan työ- ja toimintakyvyn tarkastelu

Nykysäännösten mukaan tarkastellaan henkilön jäljellä olevaa työ- ja toimintakykyä eikä työkyvyttömyyttä omaan ammattiin. Monen heikosti koulutetun henkilön kohdalla tämä on ongelma, koska henkilö ei mitä todennäköisemmin kykene mihinkään raskaaseen työhön. Hänellä ei ole ehkä myöskään opiskeluedellytyksiä, ja ilman koulutuspätevyyttä kevyeen työhön sijoittuminen on miltei mahdottomuus tilanteessa, jossa suuri joukko akateemisiakin on työttömänä työnhakijana.

Hyvät käytännöt esille Työkykyisenä kaiken ikää -seminaarissa

Työkyvyn määrittelyä, merkitystä ja riittävän varhaista puuttumista osatyökykyisen tilanteeseen sekä työelämän tulevaisuutta pohdittiin 22.11. Salossa järjestetyssä Työkykyisenä kaiken ikää -seminaarissa. Tilaisuus oli ESR-osarahoitteisen PARTY Parempaa työ- ja toimintakykyä -hankekokonaisuuden väliseminaari, jossa tuotiin esille hankkeessa jo tähän mennessä löydettyjä hyviä käytäntöjä.

Myös mm. Työterveyslaitos on PARTYssa omalla osahankkeellaan Työttömien terveyspalvelujen sisällön ja rakenteen kehittäminen (TTP-hanke), jossa on myös tutkimuksellinen työosuus. TTL:n Kirsi Lappalaisen mukaan varhainen puuttuminen kannattaa aina.

- Työttömyyden pitkittyminen heikentää terveyttä ja toimintakykyä. Osa tutkimushaastatteluihin osallistuneista henkilöistä olisi toivonut varhaisempaa apua viranomaisilta, toteaa Lappalainen.

Hankekokonaisuudessa on kehitetty ja pilotoitu erityisesti sosiaalisen kuntoutuksen ryhmätoimintoja, kertoo projektipäällikkö Salla Seppälä Salon PARTY-osahankkeesta.

- Hankkeeseen osallistujat ovat kokeneet tärkeänä mm. yhteiskuntaosallisuuden, järkevän tekemisen ja vertaistuen, Seppälä mainitsee.

Turun osahankkeessa on puolestaan kehitetty yhteistyössä Turun kaupungin vapaa-aikatoimen kanssa Kipinä-ranneke, jonka kanssa hankkeeseen osallistuva työtön voi ottaa osaa erilaisiin kulttuuri- ja liikuntatapahtumiin maksutta. Kokemukset rannekkeen käytöstä ovat olleet innostavia.

- Eurajoen osahankkeessa on perustettu kierrätyskeskus, jossa työtön voi toimia erilaisissa työtehtävissä kuntouttavassa työtoiminnassa ja osa palkkatuetussa työsuhteessa, hankekokonaisuutta johtava Marianne Kivelä kertoo esimerkkinä erilaisista toimintamuodoista.

Väliseminaarin esitykset löytyvät tästä linkistä.

Tiivistelmä seminaarista tästä linkistä.

Lisätietoja seminaarista ja PARTY-hankekokonaisuudesta antaa:
projektipäällikkö Marianne Kivelä, PARTY-hanke, puh. 044 403 6123, marianne.kivela@rauma.fi
PARTY-hankekokonaisuus: http://www.rauma.fi/tietoa-kaupungista/hankkeet/party-hankekokonaisuus