Siirry pääsisältöön

Vuoteni toimitusjohtajana

09.08.2016

Pian on vuosi kulunut siitä, kun aloitin työni Vates-säätiön toimitusjohtajana. Kuka menneitä muistelee, sitä tikulla … Silti aion paketoida menneen vuoden nippuun. Olkoon toimitalon ikkunaruudusta avautuva näkymä johdantona vuodenaikojen vaihteluihin ja eri kuukausien mukanaan tuomiin mielenkiintoisiin tehtäviin.

Syksyllä heittäydyin keskelle työntäyteistä aikaa. Seuraavan vuoden toimintasuunnitelman valmistelu ja rahoitushakemuksen työstäminen oli pikakelaus Vatesin toimintaan. Uusia kasvoja tuli eteen päivittäin ja esiteltyäni itseni neljännen kerran samalle henkilölle alkoi anteeksipyytelyn puna nousta poskille.

Olin jo aiemmin tottunut EU-maailman megalomaanisiin lyhenteisiin ja kirjainyhdistelmiin. Nyt törmäsin uusiin lyhenteisiin: TPY, TVY, VOT, TEOS, OSKU, VAMPO… Niihin tottuneet ihmiset puhuivat sujuvasti lyhennekieltä. Olisin kaivannut kääntäjää.

Ensimmäiseen hallituksen kokoukseeni valmistauduin huolella, kuten tapoihini kuuluu. Olen todella iloinen, että säätiön hallitus on asiantunteva ja kokenut. Tuoreelle toimitusjohtajalle tällaisesta hallituksesta on uskomaton tuki. Avoin keskusteluilmapiiri ja kannustaminen uudistuksiin antoivat puhtia omaan työskentelyyn.

Jo aloittaessani työt päätin tehdä syväluotauksen Vatesin taustayhteisöihin ja käydä tutustumassa kaikkiin 36 taustayhteisöön ensimmäisen vuoden aikana. Onneksi melko pian ymmärsin, että aikaikkunaa tähän on varattava reilusti. Tutustumiskierros on vienyt aikaa ja se jatkuu vielä tämän syksyn, mutta se on ollut ehdottoman avartava ja viisastuttanut minua osatyökykyisten ja vammaisten toimintakentän laajuudesta ja moninaisuudesta. Keskustellessani taustayhteisöjen johtajien kanssa olen saanut monia ehdotuksia, ajatuksia ja toiveita siitä, minkälaista yhteistyötä Vatesilta toivotaan. Näihin toiveisiin tullaan jatkossa tarttumaan ja yhteydenpitoa ylläpidetään jatkossakin monin tavoin.

Vatesin taustayhteisöt ovat asiantuntijaorganisaation arvokas voimavara. Ne ovat aikanaan perustaneet Vates-säätiön edistämään erityistä tukea tarvitsevien osatyökykyisten kuntoutusta ja työllistymistä. Reilussa kahdessakymmenessä vuodessa maailma on muuttunut, ja haasteita kuntoutuksen ja työllistymisen alueilla on yhä enemmän. Kun Vates-säätiön asiantunteva henkilöstö edesauttaa lakien uudistamista, vaikuttaa osatyökykyisten työhön sijoittumisen mallien kehittämiseen, järjestää koulutuksia järjestöjen ja kuntien asiantuntijoille jne., tarvitsemme taustayhteisöjemme erityistä asiantuntemusta yksityiskohtien hiomiseen ja näkemysten kirkastamiseen. Sekä luomaan käsitystä siitä, mihin suuntaan haluamme kehittyä.

Vuoden työkokemuksen jälkeen olen yhä vakuuttuneempi siitä, että laajentamalla yhteistyötä taustayhteisöjen kanssa Vatesissa voidaan paremmin edistää niitä tavoitteita, joita varten säätiö on perustettu.

Kun säätiölaki muuttui joulukuun alussa, kävin innokkaasti uuden lain kimppuun, pääsinhän käsiksi oman koulutusalani asiaan. Säätiölain muuttuminen merkitsi sitä, että säätiön säännöt piti tarkistaa uuden lain mukaisiksi. Tarkistustyötä tehtiin koko kevät ja sääntöuudistuksen ohessa kirjattiin myös säätiön uusi hallinto- ja taloussääntö vastaamaan uudistuneita sääntöjä. Kun hallitus hyväksyy säännöt, muutun minäkin toimitusjohtajasta johtajaksi.

Jo perehtyessäni vuosi sitten kesällä Vatesin toimintaan sain huomata, että henkilöstö on erittäin asiantuntevaa ja työorientoitunutta. Asiantuntijaorganisaation johtamisen ihanuus on siinä, että jos on ongelma ja sen heittää ilmaan, yleensä ongelman ratkaisu löytyy. Ja samalla organisaation innovaatiokyvykkyys kehittyy ja uudistuu.

Saadakseni selville organisaation osaamisen ja ennen kaikkea piilo-osaamisen, tein alkuvuodesta osaamiskartoituksen. Se antoi hyvän pohjan henkilöstön kanssa käydyille kehityskeskusteluille ja myöhemmin talvella tehdylle itsearvioinnille. Organisaation kehittämistyössä kukkana kakun päälle käynnistettiin keväällä Vatesin strategian päivitys.

Viestintä on yksi Vatesin perustehtävistä. Viestinnän keinoin toteutamme säätiön tarkoitusta. Päätin heti syksyllä, että aloitan blogien kirjoittamisen nettisivuille. Vuoden aikana niitä on kertynytkin kuudentoista kirjoituksen rypäs eri aihealueista. Ken tahtoo, voi kerrata vuoden ajankohtaisuuksia tästä.

Vates julkaisee lehtiä. Sain ilokseni huomata, että minä olinkin Vatesin Kyvyt Käyttöön -lehden, eXtra-lehden ja vuosikirjan päätoimittaja. Uusi meriitti, vaikka viestinnän asiantuntijathan ne lehdet rakentavat. Minulle kuului pääkirjoitusten luominen. Ensimmäiset pääkirjoitukseni sisälsivät mm. lainaukset lastenkirjoista. Ja sellaiseen haluan päättää myös tämän kirjoitukseni.

Siirryin toimitusjohtajan pestiin kuntakentältä pitkän, lähes kolmekymmenvuotisen uran jälkeen. Luonnollisesti hyppy uusiin vesiin oli jännittävä ja moni asia mietitytti. Mutta loppujen lopuksi taisin olla hippusen ylpeä itsestäni, kun rohkaistuin ottamaan tehtävän vastaan.

”Teinkö minä sen kaiken?”, Nasu kysyi.
”Kyllä sinä sen teit, kun runossa niin sanotaan”, vastasi Puh ja jatkoi: ”Ja sen perusteella kaikki sitten tietävät sen!”
”Tuota”, mumisi Nasu, ”kun minä taisin vähäsen horjua. Ihan alussa. Kun siinä sanotaan, että ’Horjuiko hän, värjyikö hän – EI!’, niin se ei taida ihan pitää paikkaansa…”
”Sinä horjuit vain sisältä päin. Eikä ole pienelle eläimelle rohkeampaa tapaa olla horjumatta.”
Nasu huokaisi onnesta ja alkoi ajatella itseään. Kuinka ROHKEA hän oli.