Siirry pääsisältöön

Yleissopimus vahvistaa vammaisten henkilöiden työelämäosallisuutta

10.06.2016

Juhlinnalle oli todella painava syy, kun YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimus tuli voimaan Suomessa 10. kesäkuuta. Sopimuksen ratifiointia ja voimaantuloa odotettiin kymmenen vuotta.
Merkkipäivää juhlittiin eduskuntatalon Pikkuparlamentin edustalla musiikin, performanssien ja järjestäjätahojen tervehdyssanojen voimin. Tervehdyksensä juhlapäivään toivat mm. Kynnys ry:n toiminnanjohtaja Kalle Könkkölä, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ja valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Merja Heikkonen.

Yleissopimuksen tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää ja suojella näitä oikeuksia. Sopimuksella halutaan edistää myös vammaisten henkilöiden ihmisarvon kunnioittamista. Yleissopimus ei perusta uusia ihmisoikeuksia vammaisille henkilöille, vaan vahvistaa jo luotujen ihmisoikeuksien kuulumisen täysimääräisesti myös heille.

Vates-säätiö tekee vammaisten työllistämistä edistävää työtä, ja siksi Vates pitää erittäin myönteisenä, että sopimuksen artiklassa 27 (Työ ja työllistyminen) tunnustetaan vammaisten henkilöiden oikeus tehdä työtä yhdenvertaisesti muiden kanssa. Tähän sisältyy mm. kielto syrjiä henkilöä vammaisuuden perusteella kaikkia palvelussuhteen muotoja koskevissa asioissa.

- Vatesille on myös tärkeää, että sopimusosapuolet (YK ja Suomen valtio) lupaavat edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä ja edetä urallaan sekä heidän avustamistaan työn löytämisessä, säilyttämisessä sekä työhön palaamisessa, Vates-säätiön toimitusjohtaja Jaana Pakarinen sanoo.

Työllistämistavoitteisiin sisältyy sekä palkkatyö yksityisellä ja julkisella sektorilla että oman yritystoiminnan harjoittaminen.
Myös kuntoutukseen, esteettömyyteen ja saavutettavuuteen sekä tietoisuuden lisäämiseen liittyvät artiklat ovat Vatesin toimialan kannalta merkittäviä asioita sopimuksessa.

Tapahtuman sopimuksen voimaantulon kunniaksi järjestivät Ihmisoikeusliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuurojen Liitto, Kynnys, Näkövammaisten liitto, Vammaisfoorumi sekä Ihmisoikeuskeskus, valtakunnallinen vammaisneuvosto ja yhdenvertaisuusvaltuutettu.