Siirry pääsisältöön

Kuntouttava työtoiminta antoi suuntaa takaisin työelämään

19.04.2017

Mira Malja aloitti kuntouttavan työtoiminnan hoidettuaan lapsiaan kotona useita vuosia. Toiminnan kautta hän kuuli mahdollisuudesta suorittaa osa tutkinnosta suoraan työpaikalla. Tammikuussa 2017 Malja aloitti avustajaopinnot Valo-valmennuksessa vanhainkodissa Eurajoella.

Mira Malja lähti alkuvuodesta 2016 kuntouttavaan työtoimintaan avoimin mielin. Kotihoidontuelta työttömäksi jäänyt Malja oli vaarassa joutua puolen vuoden karenssiin, ja työtoiminta oli keino välttää se. Hän oli kuullut lähipiiristään, mitä kuntouttava työtoiminta tarkoittaa.

- Sosiaalitoimistosta ehdotettiin tällaista ratkaisua. Se kuulosti hyvältä. Työtoimintaan osallistumalla saisin työttömyyspäivärahaa. Ja tuntui myös mielekkäältä, että viikkoon tuli uutta rytmiä, vaikka kuntouttavaa työtoimintaa olikin vain yhtenä päivänä viikossa, Eurajoella asuva Mira Malja kertoo.

- Vuoden 2016 alussa aloin osallistua kerran viikossa ruuanjakeluun työttömille. Muutaman kuukauden kuluttua pyysin lisätunteja, koska pidin siitä ja koin, että vapaa-aikaa on liikaa.

Maljalle ehdotettiin lisäksi toista työtoimintapaikkaa kierrätyskeskuksessa. Sitä pyörittää PARTY-hankekokonaisuuteen kuuluva Eurajoen kunnan osahanke, jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto ja kunta itse. Kierrätyskeskuksessa Mira Kuva: Jenny SaloMalja alkoi käydä kolmena päivänä viikossa ja jatkoi perjantaisin ruokajakelussa. Malja piti monipuolisesta tehtävänkuvastaan kierrätyskeskuksessa.

- Pidin hyllyjä siisteinä, valikoin käyttökelpoiset vaatteet kelvottomien joukosta, pesin vaatteita ja huolehdin liikkeen yleissiisteydestä. Myös työtovereiden ja asiakkaiden kanssa seurustelusta tykkäsin, hän kuvailee tehtävää.
Malja osallistui myös PARTY-hankkeen toimintaryhmään, jossa esimerkiksi laitettiin ruokaa ja käytiin yhdessä keilaamassa.

Työelämään ja työnhakuun tutustumista

Viime vuoden lopulla Malja kuuli ruokajakelun ryhmänohjaajalta Lähde liikkeelle -kurssista. Sen tarkoitus on tutustuttaa osallistujat nykyajan työelämään, josta moni voi olla vieraantunut, jos on ollut pitkään poissa työelämästä. Kurssilla tutustuttiin useisiin työnantajiin ja tehtiin CV eli ansioluettelo ohjaajan johdolla.

Nyt eurajokelainen kolmen lapsen äiti on ottanut askeleen eteenpäin - melko isonkin. Malja aloitti tammikuussa 2017 avustajakoulutuksen vanhainkodissa Eurajoella. Kyseessä on Valo-valmennus, jossa uuden työn oppiminen tapahtuu työpaikalla. Valmennusjakso kestää viisi kuukautta. Siltä ajalta hän saa työttömyyskorvausta.

-Kuulin, että tämä opiskelumuoto sopisi esimerkiksi juuri pienten lasten vanhemmille, ellei ole aikaa tai innostusta opiskella laajasti teoriaa, Mira Malja sanoo tyytyväisenä.

Valo-valmennuksessa voi suorittaa tutkinnon osia työssä oppien. Valmennusta on tarjolla useissa kunnissa eri puolilla Suomea.

Malja kertoo taustastaan, että peruskoulun jälkeen hän opiskeli ammattiopistossa vaatetuslinjalla, mutta keskeytti opinnot. Sen jälkeen hän oli mm. nuorisopajassa ja määräaikaisissa työsuhteissa kioskissa ja ravintolassa.

Teksti: Kati Savela