Siirry pääsisältöön

Tuettu työ auttoi Sallan työelämään

07.05.2015

Tuetun työllistymisen palvelulla vauhtia kehitysvammaisten työllistymiseen ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. 28-vuotias kotkalainen kehitysvammainen Salla Pennanen työllistyi syksyllä 2014 tuetun työllistymisen avulla palkkatyöhön Karhulan uimahallin yhteydessä toimivaan Kahvila Limeen.

- Olen ylpeä itsestäni, että sain töitä ja tuntuu tosi kivalta, kun saa palkkaa. Olen ostanut palkalla muun muassa polkupyörän. Töissä tulen kaikkien kanssa toimeen ja viihdyn täällä hyvin, Pennanen sanoo.

Minna Lonka Sotek-säätiöstä on Sallan työhönvalmentaja. Hän on tukenut Sallaa matkalla kohti työllistymistä. Tuki jatkuu myös työllistymisen jälkeen. Lonka opastaa Sallaa työssään, auttaa etuusasioissa, on yhteydessä yhteistyötahoihin ja järjestää tukikäyntejä Sallan työpaikalle.

- Autan Sallaa kaikissa työhön liittyvissä asioissa, Lonka summaa.

Sotek-säätiön tarjoama tuetun työllistymisen työhönvalmennus tukee myös työnantajaa. Palveluun sisältyy työtehtävien kartoittaminen ja räätälöinti sekä niihin perehdyttäminen, auttaminen palkkatukiasioissa, tukikäynnit sekä muu tarvittava tuki.

Sallan työllistymistarina löytyy myös videolta: http://www.easpd.eu/en/content/employment-0

Tavoitteena työllistyminen avoimille työmarkkinoille – tuetusti

Paine sekä tarve vammaisten ihmisten työllistymisen tukemiseksi on noussut monelta eri taholta, ja tähän sekä sosiaali- ja terveysministeriössä että työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan parhaillaan keinoja. Tuetun työllistymisen palvelu tukee kehitysvammaisten ja vajaakuntoisten työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Palvelulla autetaan vammaisia osaksi yhteiskuntaa, parannetaan heidän elämän-laatuaan ja toimeentuloaan.

Tuettu työ tarkoittaa työskentelyä työsuhteessa tavallisella työpaikalla, asiakkaalle ja työnantajalle räätälöityjen tukitoimien avulla. Työsuhteessa noudatetaan työsopimuslakia ja alan työehtosopimuksia. Palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen huomioidaan tuetussa työllistymisessä.

Teksti: tiedottaja Essi Lonka, Sotek-säätiö

Lisätietoa työllistymisesimerkistä antaa mielellään: Työhönvalmentaja Minna Lonka, Sotek-säätiö, p. 044 777 0338 / minna.lonka@sotek.fi