Siirry pääsisältöön

Aluetoiminnan kysely: Korona ja kuntakokeilu vaikuttavat alueilla

ke elok. 25 15:14:00 2021

Teksti ja kuvio: Joni Ulmanen

Pylväsdiagrammi koronan vaikutuksista asiakkaiden työllistymiseen.

Vates-säätiön aluetoiminta toteutti kesän 2020 tavoin kyselyn maakunnissa toimiville työllisyystoimijoille tammi–helmikuussa 2021. Kyselyyn vastasi 90 henkilöä. Vastaajia oli eniten järjestöistä ja säätiöistä (39 %), kunnan tai kuntayhtymän työllisyyspalveluista (18 %) ja kunnan tai kuntayhtymän sosiaali- ja terveys- palveluista (8 %). Edellisen kyselyn tapaan vastaajilta kysyttiin eri teemoihin liittyviä kysymyksiä osatyökykyisten työllistämisestä maakunnissa.

Koronan vaikutukset jatkuivat

Korona vaikutti edelleen voimakkaasti työllisyystoimi- joiden toimintaan maakunnissa vuoden 2021 alkupuolella. 84 % vastaajista ilmoitti, että korona vaikuttaa paljon tai melko paljon omaan toimintaan, kun kesällä 2020 luku oli 82 %.

Koronan vaikutukset näkyivät työllisyystoimijoiden toiminnassa monin eri tavoin. Etäohjaukseen ja palveluihin on siirrytty koronatilanteen alkamisen jälkeen järjestöissä, kunnissa ja TE-toimistoissa. Erityisesti järjestökentällä ja kuntatasolla nousi esille, että työllistämisen palveluita on myös jouduttu supistamaan ja työtoiminta on ollut myös osin tauolla ja keskeytettynä. Toiminnan supistaminen on tarkoittanut tapahtumien ja lähitapaamista vaativien asioiden perumista, rajoitettuja aukioloja palveluissa ja asiakasmäärien supistamista toiminnassa.

Lisäksi työllisyystoimijoiden vastauksista nousi esille, että avoimet työmarkkinat eivät vedä ja tuetut työpaikat ovat vähentyneet. Palkkatukityöpaikkoihin, työharjoitteluihin ja työkokeiluihin työnantajat eivät palkkaa samassa määrin ihmisiä, koska koronarajoitukset ovat voimassa työpaikoilla ja myös lomautukset rajoittavat tätä edelleen. Eritoten palveluala on kärsinyt ja erilaiset extratyöpaikat ovat vähentyneet. Kaikkiaan 79 % kyselyn vastauksissa ilmoitetaan eri tavoin työllistymisen heikentyneen koronatilanteen vaikutuksesta.

Kuntakokeilu mietitytti toimijoita

Koronaakin ajankohtaisempi aihe, joka kyselyssä nousi esille, oli työllisyyden kuntakokeilu (38 % vastauksista). Tämä ei ole yllätys, koska kuntakokeilu alkoi 1.3.2021 ja suuressa reformissa iso osa työllisyyspalveluiden asiakkaista siirretään valtiolta kunnan palveluiden piiriin.

Kuntakokeilu mietitytti kaikkien sektoreiden toimijoita. Vastauksista nousi esille kuntakokeilun odotus, epävarmuus sen vaikutuksista työllistämisen kenttään, mutta myös toive, että työllisyyspalvelujen paikallisuutta pystyttäisiin valjastamaan paremmin osatyökykyisten palveluiden parantamiseksi.

Artikkeli on julkaistu Aluetoiminnan Kyvyt käyttöön Extra-lehdessä 1/2021 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi