Siirry pääsisältöön

Selvitys osatyökykyisten Suomen mallista julkaistu

ti helmik. 09 11:45:00 2021

Kuvakaappaus Selvitys osatyökykyisten Suomen mallista -julkaisun kannesta.

Tullin pääjohtaja ja selvityshenkilö Hannu Mäkinen luovutti tiedotustilaisuudessa 8.2. työministeri Tuula Haataiselle selvityksen osatyökykyisten Suomen mallista. Selvityksen pohjalta Suomeen voidaan harkita uuden liiketoimintaperiaatteella toimivan välityömarkkinatoimijan perustamista.

Mallin tarkoituksena olisi muodostaa lisää työpaikkoja ja tarjota osatyökykyisille henkilöille tukea työllistymiseen. Toiminta jakautuisi palvelutoimintoon ja liiketoimintaan. Osatyökykyiset henkilöt siirtyisivät TE-toimistosta palvelutoimintoon, jossa kartoitettaisiin mm. heidän työkykyään ja palveluntarvettaan. Liiketoiminta puolestaan rekrytoisi työntekijöitä palvelutoiminnon puolelta. Palvelutoiminnosta voisi siirtyä myös ulkopuolisen työnantajan palvelukseen.

Selvityksen taustalla on hyödynnetty Ruotsin Samhall-yhtiön ja Suomessa muutama vuosi sitten toteutettua työpankkikokeilun kokemuksia. Samhall on valtion omistama yritys, joka työllistää osatyökykyisiä henkilöitä ja tukee työntekijöiden siirtymistä avoimille työmarkkinoille.

Järjestöt mukana vaikuttamassa

Myös järjestötoimijat ovat päässeet vaikuttamaan mallin sisältöihin sekä tarjonneet apua selvityksen taustoittamiseen. Mäkinen pyysi näkemyksiä mm. Vates-säätiöltä ja monelta Vatesin koordinoiman Välityömarkkinatoimijoiden yhteistyöryhmän toimijalta. Vates toimitti Mäkiselle kentän näkemyksiä esimerkiksi koostamalla muistion välityömarkkina-aiheisesta tilaisuudesta, johon osallistui 90 kentän toimijaa.

– Olemme Vates-säätiössä iloisia ja innostuneita siitä, että olemme voineet olla vahvasti mukana selvityshenkilö Mäkisen tukena mm. taustatietojen keräämisessä ja lausuntoprosessissa. Mäkinen on onnistunut selvityksessään ottamaan hyvin huomioon lausunnoissa esitettyjä argumentteja, toteaa Vates-säätiön toimitusjohtaja Jaana Pakarinen ilahtuneena.

Tarkoituksena täydentää nykyisiä palveluja – ei korvata niitä

Mallin kohderyhmää olisivat erityisesti vaikeammassa asemassa olevat osatyökykyiset henkilöt, jotka tarvitsevat vahvempaa tukea työllistymiseensä. Silloin nykyiset tuet, palvelut ja välityömarkkinatoimijat riittäisivät selvityksen mukaan paremmin tukemaan muiden osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä. Suomen mallin ei olisi tarkoitus korvata nykyistä palvelujärjestelmää, vaan täydentää sitä.

– Kaikki toimijat ovat varmasti samaa mieltä siitä, että Suomen malli olisi perusteltua muodostaa nykyisten rakenteiden ja julkisten palvelujen varaan ja niitä täydentämään, kuten Mäkinen selvityksessä toteaa. Lisäksi laskelmissa esitetty kustannusneutraalin toimintamallin tavoite verrattuna nykyisiin palveluihin, kuulostaa positiiviselta. Monestihan muutoksia on viivytetty, kun pelkona on ollut kustannusten nousu, Pakarinen kommentoi.

Taloudellisia ja sosiaalipoliittisia päämääriä

Vaikka Suomen malli tulisikin kuormittamaan julkista taloutta, pidemmällä tähtäimellä se myös lisäisi työllisyyttä ja kasvua. Talouskysymysten lisäksi painoarvoa saavat myös sosiaaliset arvot, yhteiskuntavastuu ja yksilön oikeus työhön. Mäkisen mukaan osatyökykyisten työllistämisen edellytysten parantamisella ja työllistämisellä tavoitellaankin sekä taloudellisia että sosiaalipoliittisia päämääriä.

– Taloudelliselta kannalta toiminta tuo kustannuksia julkiselle taloudelle, mutta toisaalta lisää työllisyyttä. Sosiaalipoliittisten perusteiden kannalta osatyökykyisten työllistäminen on selkeästi positiivista toimintaa. Näiden taustatietojen takia onkin perusteltua harkita uuden toimijan perustamista, ns. Suomen mallin mukaista toimijaa, summaa Pakarinen.

Työministeri Tuula Haataisen mukaan päätökset jatkosta tehdään selvityksen pohjalta kevään 2021 aikana. Tavoitteena on, että toiminta alkaa viimeistään vuonna 2022.

Lue Hannu Mäkisen selvitys osatyökykyisten Suomen mallista (aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi