Siirry pääsisältöön

Sosiaalisten kriteereiden käyttö piristäisi välityömarkkinoita

to 10. syyskuuta 2015 08.46.00

Kunnille on annettu yhä enemmän vastuuta osatyökykyisten ja vaikeasti työllistyvien työllistämisessä. Kuntien taloudellinen tilanne ja kantokyky edellyttävät kuitenkin sellaisten keinojen käyttöönottoa, joilla voidaan vähentää kuntien työttömyyteen liittyviä kasvavia kustannuksia, kuten toimeentulotukimenoja.

Hankintalaki on mahdollistanut jo vuodesta 2007 asti sosiaalisten kriteerien käytön muun muassa palvelujen kilpailuttamisessa. Sosiaalisten kriteerien käyttöönotto tarjousten pisteytyksessä on toimiva työkalu. Käytöllä voi olla merkittävä ohjaava vaikutus työpaikkojen syntymiselle välityömarkkinoille, jolloin toimijat voivat työllistää esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä ja vammaisia.

Elinkeinoelämän keskusliiton laskelmien mukaan julkisten hankintojen arvo Suomessa on jo lähes 30 miljardia euroa vuodessa, eli lähes 20 %  BKT:sta. Jos promillekin tästä arvosta saataisiin sosiaalisten kriteerien käyttämisen ansiosta ohjattua välityömarkkinatoimijoiden kautta osatyökykyisten työllistämiseen, olisi se myös kuntien kannalta askel parempaan.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Kommentointi