Siirry pääsisältöön

Yhdenvertaisuus ei vielä toteudu työelämässä, mutta asenteet ovat muuttumassa

to toukok. 31 12:29:00 2018

Vatesin messupöytä.Vatesin messupöytä kiinnosti monia Yhdenvertaisena työelämässä -seminaaritapahtumassa 28.5.2018. Tapahtuma oli Invalidiliiton hallinnoiman Yritystä!-hankkeen, Uudenmaan alueen TE-toimiston työkykykoordinaattorihankkeen sekä Yhdenvertaisuusvaltuutetun järjestämä. Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja saavutettavasta työelämästä ja yhdenvertaisesta työllistämisestä sekä kierreltiin tapahtuman yhteistyökumppaneiden messupisteillä. Lähes kaikissa puheenvuoroissa nousi esiin asenteiden ja mielikuvien vaikutus osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseen.

-Yhdenvertaisuus ja esteettömyys ovat peruskiviä tulevaisuuden rakentamisessa, totesi Invalidiliiton pääjohtaja Petri Pohjonen.

Pohjonen korosti puheenvuorossaan opintojen merkitystä porttina työelämään ja totesi, että vaikka suunta on oikea, niin yleisesti asenteissa on vielä parantamisen varaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön erikoisasiantuntija Patrik Tötterman nosti esiin, että osatyökykyisistä henkilöistä saaPatrik Töttermanin puheenvuoro. erinomaista työvoimaa heille sopivissa työtehtävissä. Hän korosti vuorovaikutuksen merkitystä rekrytointitilanteissa ja totesi, että motivaatio, asenne ja osaaminen vaikuttavat rekrytointipäätökseen enemmän kuin vamma tai sairaus. Myös Tötterman toi esille asenteiden merkitystä, sillä työnantaja toimii rekrytointitilanteissa pitkälti mielikuviensa varassa. Pohjosen lailla Tötterman totesi asenteiden kuitenkin kohentuneen viime vuosina.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kannusti ilmoittamaan syrjinnästä. Hänen mukaansa syrjintäyhteydenotot ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta silti suurin osa tapauksista jää ilmoittamatta. Pimiän esittelemästä tilastosta kävi esimerkiksi ilmi, että 41 % vammaisista henkilöistä on kokenut syrjintää ja heistä 90 % on jättänyt ilmoittamatta tilanteista. Pimiä kertoi, että syrjintätilanteisiin työelämässä voidaan vaikuttaa, koska työnantajan velvollisuus on esimerkiksi tehdä kohtuullisia mukautuksia työpaikalla. Tällaisia voivat olla muun muassa esteetön tila, lukulaite, sähköpöytä tai lisävalaistus.

Puheenvuoroja työelämästä kuultiin Pohjosen, Töttermanin ja Pimiän lisäksi muun muassa Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkoselta sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalta. Yritystä!-hankkeen yrittäjät Silja Hyrynkangas ja Tuija Räisänen kertoivat omista kokemuksistaan työelämässä. Seminaaritapahtumassa järjestettiin myös paneelikeskustelu, jossa yritysten edustajat kertoivat omista kokemuksistaan osatyökykyisen henkilön palkkauksessa.

Haastattelua messuilla.

Messupaikoilla kiersi tilaisuuden juontanut toimittaja Peter Nyman, joka haastatteli muun muassa Vatesin viestintäharjoittelija Meeri Riihelää ja hankeharjoittelija Tuuli Riisaloa opiskelujen saavutettavuudesta ja siitä, valmentavatko korkeakoulut yhdenvertaiseen työelämään.

Tapahtumassa esiintyivät viittomakielinen stand up -koomikko Gavin Lilley sekäElvido esiintymässä. ”Suomen ainoaksi pyörätuoliräppäriksi” tituleerattu Elvido.

Teksti: Meeri Riihelä. Kuvat: Meeri Riihelä ja Tiina Jäppinen.