Siirry pääsisältöön

Elämänlaatua ruuasta -hanke: Kevään kehittämistyöryhmän tuotoksia – ruokakompassista ohjaajan taitopalettiin

05.04.2022

Tammikuussa startanneen, ohjaustyön ammattilaisista koostuvan kehittämistyöryhmän työpajoista on takana neljä ja edessä yksi. Matkan varrella on keskusteltu niin ruokaan liittyvistä kohtaamisista, ruuanvalinta- ja syömiskäyttäytymisestä, ravitsemusymmärryksestä kuin ruokatoiminnan ohjaamisen erityispiirteistäkin.

– Kyllä näistä tapaamisista jokainen on antanut uutta ajateltavaa ja uusia näkökulmia ruokaan ja omaan työhön, kuvasi yksi työryhmän jäsenistä edellisen tapaamisen päätteeksi.

Antoisien keskustelujen ohessa Elämänlaatua ruuasta -toimintakonseptin osat ja niiden sisällöt ovat lähteneet muotoutumaan työryhmän avulla kuin itsestään. Ryhmän jäsenet ovat vieneet omiin työympäristöihinsä testattavaksi ruokakompassin, joka on aputyökalu ruokatoiminnan suunnitteluun. Kentällä asiakkaiden ja jäsenten kanssa on myös mietitty ruokaan liittyvien kohtaamisten periaatteita. Lisäksi kotitaloustieteen opettajaopiskelijoiden kanssa on työstetty harjoituksia, joita ruokatoiminnassa voisi hyödyntää. Viimeisimpänä työryhmässä muotoiltiin taitopalettia, jonka on tarkoitus koota yhteen sellaiset valmiudet, tiedot ja taidot, joita tarvitaan ruokatoiminnan ohjaamiseen.

Tässä jutussa pääset tutustumaan kahteen työryhmän tuotoksista – nimittäin ruokakompassiin ja ruokatoiminnan ohjaajan taitopalettiin.

Ruokakompassi kartoittaa asiakkaan tarpeita ja toiveita

Kompassi.Toisessa ammattilaisten työpajassa koottiin ruokakompassi-työkalu, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, minkä tyyppisestä ruokatoiminnasta osallistujat hyötyisivät. Ruokakompassi selvittää itsearvioinnin keinoin, millaisia asioita henkilö toivoisi lisää ruokailuun ja syömiseen sekä millaiset asiat vielä haastavat näiden toiveiden toteutumista.
Työpajan jälkeen ammattilaiset ottivat pari erilaista versiota ruokakompassista mukaansa omiin työympäristöihinsä ja testasivat niitä asiakkaiden ja jäsenten kanssa.

Kokeilun aikana selvisi, että yksityiskohdissa on vielä hiottavaa, mutta idea vaikutti lupaavalta. Asiakkailta kuului rohkaisevia kommentteja:

  • Jos asioita vain kysyttäisiin avoimella kysymyksellä (mitä haluaisit lisää ruokaan ja syömiseen ja mikä sitä vielä haastaa), niin ei tulisi mieleen ajatella asiaa näin monipuolisesti. Mutta kun asiat ovat tällä tavalla paperilla, niin niitä tulee ajateltua syvemmin.
  • Oli yllätys, miten laajasti ruokaa voi ajatella. Ei ole tullut pohdittua näin tarkkaan, mikä omaan ruuan valintaan vaikuttaa.

Ruokakompassista saatiin monipuolista palautetta, jonka pohjalta työkalua kehitetään eteenpäin. Seuraava versio työkalusta pääsee testiin viimeistään alkusyksyn aikana.

Lataa ruokakompassin ensimmäinen versio tästä (PDF)

Taitopaletti ohjaajan tueksi

Viimeisimmässä ammattilaisten työpajassa keskusteltiin siitä, millaisia valmiuksia, tietoja ja taitoja ruokatoimintaaVesiväripaletti. ohjaavalla henkilöllä olisi hyvä olla. Tapaamisessa nousi esiin ajatus siitä, että tarvittaessa useimmat ohjausalan ammattilaiset osaavat ohjata myös ruokaan liittyvää toimintaa. Mutta muuttuuko tilanne, kun ruokatoiminta on tavoitteellista, systemaattista ja suunnitelmallista? Onnistuuko ruokatoimintaan liittyvien tarpeiden kirjon tunnistaminen ja niihin vastaaminen vaivatta ilman lisäkoulutusta tai perehtymistä?

Näiden teemojen ja tapaamisessa heränneen keskustelun pohjalta esiin nousseista asioista koottiin taitopaletti, jota ohjaustyön ammattilaiset parhaillaan esittelevät omassa työyhteisössään. Taitopaletin on tarkoitus koota yhteen ne asiat, joista suunnitelmallisen ja tavoitteellisen ruokatoiminnan ohjaajan työssä on apua.

Parhaillaan kehitystyöryhmässä mukana olevat ammattilaiset pohtivat taitopaletin sisältöä kentällä kollegojensa kanssa. Kentällä työkavereiden kanssa taitopaletista heräävä keskustelu ohjaa paletin sisällön työstämistä eteenpäin. Paletti jatkaa muotoutumistaan kevään ja kesän aikana. Sen lopullinen versio toimii konseptikokonaisuudessa ammattilaisten verkkokoulutuksen ja ohjaajan oppaan tukena.

Lataa taitopaletin ensimmäinen versio tästä (PDF)

Mitä ajatuksia ruokakompassin ja taitopaletin ensimmäiset versiot sinussa herättävät? Kommentoi ja kerro meille, niin autat kehittämistyötä eteenpäin! Voit jakaa ajatuksiasi myös Twitterissä ja merkitä mukaan @elamanlaatuaru.

Teksti: Johanna Puttonen
Kuvat: Canvan kuvapankki

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!