Siirry pääsisältöön

Elintapaohjaus osana työvalmennusta

09.09.2022

""

VETO – vaikuttavaa elintapaohjausta ja työvalmennusta -hanke saa rahoituksensa ESR:ltä ja sen kohderyhmää ovat pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset, vaikeasti työllistyvät, ikääntyneet, nuoret sekä erityistä tukea tarvitsevat sekä maahanmuuttajat. Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n hallinnoima VETO toimii Kuusiokunnissa, Seinäjoella, Ilmajoella ja Järviseudun kunnissa ja sen toiminta-aika on 1.8.2020–31.7.2023. Hankkeessa työskentelee kaksi kokoaikaista työvalmentajaa, yksi työnsuunnittelija maahanmuuttaja-asiakkaita varten sekä kaksi osa-aikaista elintapaohjaajaa. Lisäksi hallinnollisia asioita hoitaa oto-projektipäällikkö.

Työvalmennusta toteutetaan ratkaisukeskeisellä otteella, jossa keskiössä on jokaisen asiakkaan yksilöllinen tilanne ja tarpeet: tavoitteena on työllistymisedellytyksien parantaminen ja itse työllistyminen. VETO-hankkeessa asiakas saa työvalmennuksen tukena halutessaan myös yksilöllistä elintapaohjausta. Lisäksi hankkeen yhteydessä yhä laajenevan moniammatillisen verkoston avulla tarjolla on elintapaohjausta tai muuta tukea, jonka tavoitteena on mm. työkuntoisuuden parantaminen.

Asiakasohjaus tapahtuu TE-palveluista ja kuntakokeiluista. Ohjatuista asiakkaista n. 38 %:lla on asiakkuus myös TYP:ssä. Asiakaspalautteemme on kannustavaa; juuri päättyneen asiakaskyselyn mukaan hankkeemme antamaan työvalmennukseen on 97 % tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä. Elintapaohjauksen vastaava luku on 96 %.

- Elintapaohjauksella on pystytty vaikuttamaan useiden asiakkaiden ajatteluun, sillä on ollut aitoa merkitystä. Elintapaohjauksen avulla pitkäaikaistyötön voi päivittäisiä rutiinejaan muuttamalla päästä takaisin työelämään. Tällä on merkittävä säästö puolestaan kunnille, kertoo elintapaohjaustyötä hankkeessa tekevä Maija Kuoppala.

- Uuden työvoimapalvelumallin aloitettua toimintansa on työvalmentajan apu monelle asiakkaalle todella tarpeen. Asetetun työvelvoitteen täyttäminen ja työnhaun aktivoiminen on usein haasteellista” kertoo työvalmentaja Tuula Sundberg. Kannustavia tuloksia on kuitenkin saatu:” Kykyviisarin muutosraportteja on luotu tähän mennessä 47 kpl, joista ilmenee erityisesti positiivista muutosta hankeasiakkuuden aikana tapahtuneen suhteessa työelämään (4.6>6.6), toteaa Sundberg.

Asiakkuus alkaa työvalmentajan alkuhaastattelulla, jonka yhteydessä asiakas täyttää myös Kykyviisarikyselyn. Asiakkaan toiveen mukaan priorisoidaan tavoitteet, millä lähdetään etenemään työelämän suuntaan. Jos asiakas on kiinnostunut elintapaohjauksesta, tekee työvalmentaja ns. lähetteen elintapaohjaajalle. Tämän jälkeen elintapaohjaus ja työvalmennus etenevät samanaikaisesti. Asiakkuus voi VETO-hankkeessa kestää 9 kk:tta, normaalisti asiakkuuden kestoaika kuitenkin on n. 5 kk.

Työvalmennuksessa asiakkaita ohjataan mm. työkokeiluihin (50 työkokeilua toteutunut), joiden avulla haetaan osaamista uudesta alasta tai lisätietoa omasta työkyvystä. Erityisen ilahduttavaa on asiakkaiden into lähteä oppimaan uutta myös koulutuksen kautta. Päättyneistä asiakkuuksista yhteensä 39 % on edennyt erilaisiin koulutuksiin. Työelämään on päässyt kiinni 46 % - avoimille markkinoille tai palkkatuen avulla. Noin 15 % asiakkaista on ohjattu muihin, heidän tarpeisiinsa paremmin sopiviin palveluihin.

Jos VETO-hankkeen toimintatapa kiinnostaa tule mukaan verkkotapahtumaamme 8.11. klo 9–12. Se toteutetaan yhteistyössä Vatesin kanssa. Tutustu  Elintapaohjaus osana työvalmennusta -teemapäivään

Terveisin VETO-hankkeen väki

VETO-hankkeen verkkosivut (linkki aukeaa uuteen välilehteen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!