Siirry pääsisältöön

Hack to Work – uusia ideoita työllisyydenhoitoon yhteiskehittämisellä!

19.03.2018

Mari Toivonen portaikossa.Kokeilimme viime viikolla uutta toimintatapaa, jotta saisimme erilaista otetta yhteistyön pohdintaan työllisyysasioissa. Uskon, että tällainen hackathon -työtapa on hyvä ja saimme luotua sen kautta jotain uutta.

KeKo-hanke toteutti Hack to Work -tapahtuman yhdessä Satakunnan ELY-keskuksen Satapolku-hankkeen ja Varsinais-Suomen ElY-keskuksen FEMMA-hankken kanssa. Päivän toteutuksesta vastasivat Toni Pienonen ja Mikko Korpela Business Arena Oy:stä.

Ennen sitä kohtasimme yhteisessä palaverissa viime syksynä. Me, jotka olimme kohdanneet jo useamman kerran – aina vähän ehkä uudestaan työnäkökulmasta, mutta aina saman teeman eli työllisyydenhoidon ympärillä.
Pystyisimmekö, me vanhat ketut, saamaan uutta näkökulmaa asioihin?

Silloin yhdelle tuli mieleen tuli uusi sana meille – hackathon. Innostuimme! Haluaisimme saada ympärillemme alan asiantuntijoita ja risteyttää ajatuksiamme. Toiveena oli saada yhteen mahdollisimman eri näkökulmista ajattelevia ihmisiä, ratkomaan meille kaikille tärkeitä asioita. Siltä istumalta päätimme tapahtuman päivämääräksi 15.3.2018 ja suunnittelu pyörähti käytiin.

Hackathon määritellään tapahtumaksi, missä joukko ihmisiä kokoontuu ennalta määrätyksi ajaksi työstämään ratkaisuja annettuihin haasteisiin. Yhdistävää näille tapahtumille on osaaottavien asenne, kyky hypätä liikkuvan helikopterin kyytiin ja halu päästä tekemään jotain uutta sekä mielenkiintoista.

Rauman tilaisuuteen jokainen järjestävä taho muotoili oman tapauksensa, jota halusi päivän aikana ratkaistavan.

  1. Luo asiakastyötä helpottavia arjen ratkaisuja, joilla vaikeasti työllistyvät asiakkaat saadaan ohjattua oikeisiin palveluihin tehokkaasti
  2. Kehitä uusi innovatiivinen avaus järjestöjen, julkishallinnon ja yritysten yhteistyön edistämiseksi
  3. Tee työpaikkojen ja tekijöiden mätsääminen Lounais-Suomen positiivisessa rakennemuutoksessa helpoksi.
  4. Hack to work päätettiin järjestää Raumalla, jonne kutsuttiin osallistujia kaikkien järjestävien tahojen paikkakunnilta. Tavoitteena oli saada päivään osallistujia järjestö -, julkishallinto- ja yrityssektorilta, jotta päivän aikana tapahtuisi mahdollisimman paljon ajatusten ristiinpölytystä.

Päivään ilmoittautui nelisenkymmentä innokasta asiantuntijaa. Me järjestäjät olimme tyytyväisiä. Toni sparrasi meitä järjestävien tahojen edustajia jo etukäteen monissa eri skype-palavereissa ja kokosi välillä vähän sekavatkin ajatukset selkeäksi kokonaisuudeksi.

Näyttävä Villa Talbon pitsihuvila ja lunta.Lopulta aurinkoinen aamu valkeni Raumalla ja Hack to Work oli valmis alkamaan Villa Talbon pitsihuvilassa. Huvila sijaitsee meren äärellä Raumalla tarjoten hyvät tilat ajatella ja työskennellä. Tilojen merkitystä tällaisessa päivässä ei tule vähätellä, jotta innovatiivinen työskentely onnistuu.

Ennalta jaetut ryhmät lähtivät työskentelemään Tonin ja Mikon alkujohdatuksen myötä ja ennen lounasta kaikilla oli kasassa jo hahmotusta ratkaisuista, vaikka epätoivoakin oli ilmassa. Ratkaistavat tapaukset tuntuivat haasteellisilta ja välillä tuntui, että uudenlaisia ajatuksia ei synny ryhmissä – onko kaikki kivet oikeasti jo käännetty?

Hyvä ruoka, asioiden pompottelu, ääneen ajattelu toivat innokkaita oivalluksia. Kello kuuteen mennessä tuotokset olivat valmiita ja ryhmien esittelyt lähtivät käyntiin.

Asiakasohjauksen ikuiseen haasteeseen oli luotu valmis kilpailutettava palvelu, jossa palveluntuottajat pääsevät osallistumaan asiakashankintaan. Toinen ryhmä lähti ratkaisemaan asiakasohjauksen haastetta asiakkaan näkökulmasta – helpottavia työkaluja palveluiden löytymiseen – tehdään palveluistamme houkuttelevampia.

Toista ratkaistavaa teemaa eli uudenlaisia yhteistyönmuotoja järjestöjen, julkishallinnon ja yritysten kesken ratkoi myös kaksi ryhmää. Toinen ryhmä lähti liikkeelle asiakkaan piilo-osaamisen tunnistamisesta ”Kehtaa kehua”.

Tämän palvelukonseptin voisi viedä osaksi Työmarkkinatoria eli tulossa olevaan uuteen TE-hallinnon työnvälityspalveluun. Toinen ryhmä laati valmiin lehdistötiedotteen, jossa järjestöjen asiantuntemusta työllistymisen palveluissa nostettiin hienosti esille.

Tunnelmakuva Hack to work tapahtumasta .Kolmas ryhmä ratkoi Lounais-Suomen positiivista rakennemuutosta ja loi päivän aikana kampanjan ”Kakkonen on ykkönen”. Business Arenan Mikko ja Toni toimivat juryna ja päivän voittajiksi valittiin ”Kehtaa kehuu!” ja ”Kakkonen on ykkönen” ratkaisut. Kaikkien ryhmien tuotokset olivat toteuttamiskelpoisia eli me kaikki olimme päivän voittajia!

Me järjestävät tahot olemme sitoutuneet siihen, että päivän aikana työstettyjä ratkaisuita lähdetään viemään eteenpäin. Pidämme vielä palautekeskustelun ja sovimme miten etenemme. Hack to work päivän tavoitteena oli luoda innokasta yhteiskehittämistä ja sitä onnistuttiin luomaan.

Eri alueiden asiantuntijat tutustuivat toisiinsa ja monelle uudenlainen tapa työskennellä antoi myös paljon. ”Nopeasti meni päivä. Kiva, että Varsinais-Suomi ja Satakunta olivat yhdessä.” Moni osallistuja toivoi jatkoa ja vastaavia tilaisuuksia lisää.

Itse uskon, että tällainen työtapa on hyvä ja sen kautta saamme luotua jotain uutta. Päivän aikana osallistujien tittelit jäivät narikkaan ja yhteiskehittämisen työtapa oli tehokas vaikka päivä olikin pitkä. Luulen, että saimme aikaiseksi paljon enemmän kuin niissä perinteisissä palavereissa. Jatketaan siis enemmän yhdessä tehden – heittäytymällä uuteen, uusien ihmisten kanssa.

Mari Toivonen
hankepäällikkö
KeKo - Kehittämisen koordinaatiohanke