Siirry pääsisältöön

Hyvänlaatuisen työn malli tukee oikea-aikaista työhön paluuta - Vinkkejä esihenkilölle, kun työntekijä sairastuu

20.02.2023

Kuva: Anni Kääriä

Kuva: Anni Kääriä.

Tällä hetkellä puhutaan paljon täsmäkyvystä ja eri työkykyisten yksilöiden mahdollisuuksista ja haasteista tehdä töitä tai palata poissaolon jälkeen. Moni vakavasti sairastunut haluaa ja pystyykin palata takaisin työelämään - kiitos kehittyneiden hoitojen ja työelämään paluun keinovalikoiman.

Suomessa syöpädiagnoosin saa vuosittain noin 34 000 henkilöä, heistä kolmasosa on työikäisiä. Suurin osa sairastuneista palaa vuoden sisällä diagnoosista takaisin työelämään - valtaosa omalle työpaikalleen. Monen paluuta helpottavat osa-aikaratkaisut, jotka tukevat kevennetysti työelämään palaamista ja omaa jaksamista. Työ on tärkeä osa yksilön identiteettiä ja moni kokee saavansa työstä merkityksellistä tekemistä, muuta ajateltavaa, sosiaalisia suhteita sekä paikan ja tilan näyttää, että on edelleen osaava ammattilainen - sairauden kanssa tai sen jälkeen.

Oikea-aikainen työelämään paluu tukee sairastuneen työntekijän mahdollisuuksia jatkaa ja jaksaa työelämässä. Usein sairastunut toivoo, että työhön paluuta suunniteltaisiin jo heti diagnoosin jälkeen. Työntekijälle tulee tunne yhteenkuuluvuudesta työyhteisöön. Byrokratiaviidakossa lomakkeiden täyttämisessä menee oma aikansa, siksi suunnittelu on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Oikea-aikainen työhön paluu vaatii yhteistyötä työnantajalta ja työterveyshuollolta sekä erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon tai perusterveydenhuollon välillä.

Sairastuneen työntekijän kohtaamisessa työnantajalla ja esihenkilöllä on valtava merkitys. Joskus esihenkilö voi olla ensimmäinen ihminen, jolle työntekijä kertoo sairastumisestaan, varsinkin jos diagnoosiin liittyy pikainen sairauspoissaolo. Puhelu, viesti tai koputus ovelle voi tulla esihenkilölle yllättäen ilman mahdollisuutta valmistautua. Tilanne voi olla uusi myös työntekijälle, jolla ei ole ehkä ollut aikaa sopeutua diagnoosiin tai selvittää, miten hänen hoitopolkunsa etenee ja mitä kaikkea sairastuminen merkitsee tulevina kuukausina. Vaikka monella on kokemusta esimerkiksi omasta lähipiiristä sairastumisesta, voi sairastuneen työntekijän kohtaaminen olla yllättävä myös esihenkilölle.

Jos työntekijä on hetkeä aikaisemmin saanut tietää omasta diagnoosistaan, tulee esihenkilön olla tahdikas. Shokissa oleva ihminen voi olla avoin ja kertoa yksityiskohtaisesti lääkäriltään kuulemistaan asioista. Jos tuet sairastunutta työntekijää akuutissa tilanteessa, älä kysy ensimmäiseksi, kuinka kauan työntekijän sairauspoissaolo kestää. Asiat selviävät ajan kanssa. Älä jaa omia ajatuksiasi ja kokemuksiasi syövästä. Muiden sairaskertomukset voidaan kokea työntekijän tilannetta vähättelevinä.

Puhuttaessa luottamuksellisista terveysasioista työpaikalla, tulee huomioida sairastuneen työntekijän toiveet ja rajat. Kaikki eivät halua puhua avoimesti diagnoosistaan tai edes poissaolon tarkemmista syistä ja tätä tulee kunnioittaa. Aktiivinen kuuntelu ja läsnäolo, tilannetaju ja ratkaisukeskeisyys ovat monesti hyviä keinoja tukea työntekijää. Voi myös sanoa ääneen, että ei tiedä mitä sanoisi. Jo tieto siitä, että työpaikalla on joku, joka tukee, on itsessään tärkeää.

Suomen Syöpäpotilaat ry:n tekemä esihenkilön tietopaketti tukee esihenkilöä sairastuneen työntekijän kohtaamisessa, tarjoaa työkaluja sairauspoissaolon aikaiseen yhteydenpitoon ja poissaolon esille ottamiseen laajemmin työyhteisössä sekä vinkkejä työhön paluun suunnitteluun. Tietopaketti on suunniteltu siten, että siitä on apua myös muiden kuin syövän aiheuttamissa poissaoloissa. Tietopaketti on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Toivottavasti tietopaketista on apua sinulle. Toivotan sinulle ja koko työyhteisöllenne hyvänlaatuisia työpäiviä!

Emma Andersson
Kirjoittaja toimii edunvalvonnan erityisasiantuntijana Suomen Syöpäpotilaat ry:ssä

Lue lisää aiheesta
• Sivusto www.syopajatyo.fi tarjoaa tietoa työikäisille syöpään sairastuneille ja heitä kohtaaville ammattilaisille
• Lataa Esihenkilön tietopaketti ja tutustu tukisivuston muihin vinkkeihin
• Blogikirjoitus: 10 vinkkiä sairastuneen työntekijän tukemiseen
• Suomen Syöpäpotilaat ry: Syöpä ja työelämä -kyselyn tulokset (toukokuu 2019)
• Työ Terveys Turvallisuus -lehti (6/2022): Miten esihenkilö voi tukea diagnoosin saanutta
• Yle Uutiset (12.9.2018): Kun työkaveri sairastuu vakavasti, mitä uskaltaa sanoa? Syöpäpotilaat vinkkaavat: ”Kysy kuulumisia, älä puhu jostain toisesta tutusta, joka on sairastunut”