Siirry pääsisältöön

Kuntavaalit 2017 - pysyykö vaikeimmin työllistettävien tilanne tapetilla?

29.01.2016

On reilu vuosi seuraaviin kuntavaaleihin, ja näennäisen rauhallista aikaa toimia kuntakentällä, kun ihan vielä potentiaaliset ehdokkaat eivät asemoidu teemojensa taakse. Sittenhän alkaa se aika, jolloin kaikkia käsillä olevia asioita pohditaan vaaleissa läpipääsemisen näkökulmasta. Mielipide kerrotaan niin, että mahdollisimman moni toivotuista äänestäjistä ajattelee edes suurin piirtein, ellei täysin, samalla tavalla. Ja voi omaksua mielipiteen omakseen.

Ennen vaaleja on vielä yksi kesä ja yksi joulu, mutta silti eri tahoilla viritellään keskustelua todennäköisistä vaaliteemoista. Tähän keskusteluun on varmaankin myös järjestökentän syytä osallistua.

On varmaa, että työllisyys kulkee suurena teemana läpi vaalikauden, ja vaalikaudesta toiseen. Vaikeassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden pitäminen keskustelujen aallokoissa pinnalla on erityisen tärkeää nyt, kun yhteiskunnassa on monia muitakin tärkeitä ja huomiota ansaitsevia aiheita. Yksi suurista kysymyksistä on se, mihin me seuraavissa vaaleissa oikeastaan valitsemme edustajia? Onko kyseessä puhtaasti kuntavaalit vai tuleeko samaan ajankohtaan maakuntavaalit? Jos ei, milloin niiden ajankohta on? Minkälainen rooli peruskunnilla ja peruskuntien päättäjillä tulee olemaan itsehallintoalueiden sisällä? Mikä taho vastaa työllistämispalveluista päättämisestä?

Itsehallintoalueiden muodostaminen, niiden tehtävien kokoaminen ja lopulta päätöksentekojärjestelmästä sopiminen ovat vielä suunnittelupöydällä. Osatyökykyisten ja vammaisten henkilöiden työllistymisen näkökulmasta ei ole yhdentekevää, miten työllisyyspalvelut ja sosiaalipalvelut järjestetään ja tuotetaan, tai miten yhteistyörakenteet tulevaisuudessa eri viranomaisten kanssa toimivat. Suurissa muutoksissa mihin tahansa erityisryhmään kuuluvat henkilöt eivät saa unohtua.

Kuntakokeilu, jossa vaikeasti työllistettävien työvoimapalvelut siirrettäisiin resursseineen kuntien vastuulle, on mielenkiintoinen ja kokeilemisen arvoinen esitys. Lopulta saattaa olla niin, että kaikessa monimuotoisuudessaan kunta on kuitenkin muita tahoja ketterämpi toimija vaikeassa työmarkkina-asemassa olevan henkilön kokonaisvaltaisen tuen kokoajaksi ja tarjoajaksi. Hyvin johdetulla ja hoidetulla kokeilulla kehitetään, löydetään ja otetaan käyttöön toimivia työtapoja, ja samalla on mahdollista luoda toimiva yhteistyökonsepti eri sektorien välille.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!