Siirry pääsisältöön

Miten vammaiset saavat näkyä?

24.09.2015

Miten vammaiset saavat näkyä, kysyy Sanni Purhonen, runoilija ja Kynnys ry:n tiedottaja. Hänen mielestään vammaisten odotetaan usein olevan hiljaa ja pienestä kiitollisia. Liiallisesta näkyvyydestä tulee helposti ongelma, kun he ovatkin odottamattomissa rooleissa, kuten punkbändissä tai erotiikasta kirjoittavana runoilijana.

Purhonen on oikeassa. Se millä tavalla ihminen saa näkyä, on meille kaikille avainkysymys. Harvoin se kuitenkaan nousee yhtä keskeiseksi muilla kuin niillä, jotka tarvitsevat avustajaa arkielämässä. Eräässä mielessä kysymyksessä siitä, miten kukakin saa näkyä, on kyse myös rahasta.

Tämä näkyy selvästi Ruotsissa, jossa 70 000 ihmistä on oikeutettu henkilökohtaiseen avustajaan uuden lain ja sen mukanaan tuomien uusien käytäntöjen ansiosta. Tämä ryhmä koostuu henkilöistä, joiden näkyminen yhteiskunnassa ei ole lainkaan itsestään selvää, koska heillä on vakava vamma. Itse asiassa edes elokuvissa käynti ei ole heille itsestään selvä asia.

Tämä on hyvä pitää mielessä törmätessämme närkästykseen vammaisten matkustamisesta taksilla. Sehän käy liian kalliiksi yhteiskunnalle lama-aikana. Mutta kuka meistä vaihtaisi osaa vammaisen kanssa, joka tarvitsee tämän palvelun? Ei kukaan. Myös säästöaikoina on selvää, että yhteiskunta voi sitä paremmin, mitä enemmän huomioimme toistemme perustarpeet. Ja oikeastaan meidän ei tarvitse tietää, minne taksi matkustajansa vie. Ennemminkin voimme iloita ajatuksesta, että 70 000 ihmistä voi nyt paremmin kuin ennen, ja voi nyt valita, missä ja miten tahtovat näkyä.

Walter Fortelius
projektisuunnittelija
Aktivera resurser -projekti

Lue kirjoitus ruotsiksi