Siirry pääsisältöön

Normaali vai epänormaali?

09.03.2016

Työttömyyden selättämiseksi yritetään keksiä erilaisia uusia ja uusvanhoja keinoja. Tavoitteena on työllisyyden lisääminen ja työttömyysasteen pieneneminen.

Avoimilla työmarkkinoilla ”normaalissa” työsuhteessa oleva ei välttämättä tiedäkään, että itse asiassa on epänormaalissa työsuhteessa, sillä niin sanotut normaalit työsuhteet käyvät alati harvinaisemmiksi.

Viime vuosina epätyypillisten työsuhteiden yleistyminen on kasvanut ja epätyypillinen alkaa olla normaalimpi kuin normaali.

Epätyypillinen työsuhde on osa-aikatyö, määräaikainen työ tai molempia samanaikaisesti. OECD:n tutkimuksen (2014) mukaan epätyypilliset työsuhteet heikentävät työnantajan ja työntekijän välistä sidettä. Työnantajan kannuste investoida työntekijän terveyteen, osaamiseen ja hyvinvointiin laskee tällaisessa työsuhteessa, kuten myös työntekijän työmotivaatio ja sitoutuminen.

OECD:n tutkimuksessa todetaan kuitenkin, että etenkin Suomessa osa työntekijöistä valitsee vapaaehtoisesti osa-aikaisen tai määräaikaisen työn. Kansantalouden kannalta voi olla hyödyllistä, että työntekijä kartuttaa osaamistaan eri organisaatioissa ja näin kasvattaa myös edustamansa työnantajan tuottavuutta ja mainetta.
Joskus työn epätyypillisyys on olosuhteisiin nähden paras vaihtoehto sekä työntekijän että työnantajan kannalta.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!