Siirry pääsisältöön

Työmaailman parannusviikolla kuultiin onnistuneita työllistymiskokemuksia

13.09.2021

Vates-säätiön aluetoiminta, Vamlas ja Kehitysvammaliitto järjestivät 31.8.-2.9 yhteisen Työmaailman parannusviikko -etätapahtuman. Tapahtumassa tuotiin esille erilaisia keinoja tukea tarvitsevien henkilöiden työllisyyden parantamiseksi. Jo toista kertaa järjestetyssä kolmipäiväisessä tapahtumassa päästiin kuulemaan alan ammattilaisia ja jakamaan kokemuksia työmaailmasta.

Työmaailman parannusviikon logo, jossa vihreäpaitainen, sinihousuinen poika halaa harjaa, kauhaa, kynää ja ruuvimeisseliä. Logon tekijä on Lasse SiitonenTyömaailman parannusviikon aikana saimme kuulla onnistuneita työllistämis- ja työllistymiskokemuksia sekä informatiivisia ja ilahduttavia paneelikeskusteluja ja esityksiä. Tapahtumassa tutustuttiin erilaisiin hankkeisiin, korostettiin työhönvalmentajan tuen merkitystä sekä pohdittiin vammaisten ja tukea tarvitsevien henkilöiden tulevaisuuden näkymiä eri koulutukseen ja työhön liittyvistä näkökulmista. Lisäksi tapahtumassa päästiin kuulemaan suomenkielisten ja ruotsinkielisten kokemusasiantuntijoiden ajatuksia työllistymisestä.

- Kuten ystäväni sanoi, vammaisuus on jatkuvaa arkiluovuutta – jatkuvaa miettimistä, miten asiat voisi tehdä toisin. Totuttuja asioita voi kyseenalaistaa toisin tekemällä, ja sen pitäisikin olla itseisarvo, jota yksilöt toteuttavat, kuvailee vammaisaktivisti ja radiojuontaja Julianna Brandt.

- Joku voi ajatella, että olen vaativa, kun kerron, että ”haluan palkkatyötä, kiitos.” Mutta en halua mitään välimallia. Tekisittekö itse 0-12 euron päiväpalkalla sitä työtä, jota nyt teette?, kysyy avotyötoiminnan lopettanut ja nykyään palkkatöitä tekevä Karoliina Olkkonen. Samoilla linjoilla olivat myös ruotsinkieliseen kokemusasiantuntija paneeliin osallistuneet Pauliina Bäckström, Benny Källström ja Matilda Hemming, jotka kertoivat omista kokemuksistaan työllistyä avoimille työmarkkinoille.

Tapahtuman tavoitteena oli lisätä tietoa ja jakaa oppeja, miten työmaailmasta saataisiin yhdenvertaisempi ja avoimempi niin, että jokainen pääsisi käyttämään omia kykyjään ja taitojaan. Työmaailma kaipaa näkyviä esimerkkejä henkilöistä, joilla voi olla jokin sairaus, vamma tai muu rajoite, mutta joilla on silti paljon työkykyä ja halua tehdä palkkatöitä. Myös tätä tuotiin esille tapahtuman aikana.

Ensimmäisenä päivänä korostui eniten kokemusasiantuntijoiden kokemukset työmaailmasta. Toisena päivänä kuultiin työkykyohjelman hankkeista, järjestöjen roolista kuntakokeilussa, keikkatyöstä ja mielenterveysstrategiasta. Viimeisenä päivänä käsiteltiin varhaisten työelämäkokemusten tärkeyttä sekä digitaalista saavutettavuutta.

Jo toisen kerran järjestetty tapahtuma on hieno esimerkki siitä, että yhteistyö on tarpeellinen tekijä tapahtumien toteutuksen kannalta. Jokaisena kolmena päivänä osallistujat olivat vahvasti mukana chat-kentän kautta ja kommentoivat esityksiä rohkaisevasti sekä omia näkökulmiaan esille tuoden. Osallistujat kokivat tapahtuman tarpeellisena ja hienona kokonaisuutena.

- Kiitos todella monipuolisesta ja asiantuntevasta kolmesta päivästä. Voimaannuttava tapahtuma, ollaan ison asian äärellä, kommentoivat osallistujat chat-kenttään.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!