Siirry pääsisältöön

Varjostajat tulevat, oletko valmis?

14.01.2016

Työelämän pelisääntöihin tutustuminen on tärkeää. Nuoret peruskoululaiset tutustuvat työelämään opetukseen sisältyvällä TET-jaksolla. TET-jakso osuu nuoren elämässä ajankohtaan, jolloin on tavattoman paljon muutoksia omassa minässä sekä fyysisessä ja henkisessä kasvussa. On selvää, ettei tässä elämän kehitysvaiheessa työelämän sisällön miettiminen ole ykkösasia. Monille työelämä on kaukana, tuskin näköpiirissä, häämöttävä epämääräinen käsite.

Työelämään voi tutustua myös myöhemminkin. Tutustumisen voi tehdä vaikkapa "varjostamalla" ammattilaista omassa työssään. Tällainen työn seuranta antaa paljon arvokasta kokemusta erityisesti nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea matkallaan työelämään elämäntilanteen, sairauden tai vamman takia. Näkemällä ja kokemalla arkipäivän työelämää on usein helpompi arvioida, mikä on oikeasti se tulevaisuuden toiveammatti.

Viime vuonna yleiseurooppalaisena työnseurantapäivänä, Job Shadow Day’na, noin 30 järjestöä ja yli 60 työnantajaa auttoivat työnseuraajia Helsingissä, Vaasassa, Pietarsaaressa, Porvoossa, Raaseporissa, Turunmaalla ja Ahvenanmaalla.

Työnvarjostuspäivänä ihmiset, jotka tahtovat tietää enemmän kiinnostavasta ammatista, tutustuvat siihen seuraamalla ammattilaista työssään. Tämä tehdään yhteistyössä niin, että työnantaja tarjoaa mahdollisuuden varjostukseen työpaikalla, työntekijä ottaa vastaan oman työnsä seuraajan ja myös opastaa tätä päivän ajan siihen, miten työ tehdään.

Tänä vuonna Job Shadow Day järjestetään 27.4. Osallistua voi ilmoittautumalla työnseuraajaksi, auttamalla halukasta "varjostajaa" löytämään sopivan työn, tarjoamalla työnseuraajalle varjostusmahdollisuuden työpaikalla sekä muutenkin tukemalla tapahtuman toteutumista.

Vates-säätiö koordinoi tapahtumaa Suomessa.

Jaana Pakarinen
toimitusjohtaja

Lue kirjoitus ruotsiksi / På svenska

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!