Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Hankekuulumisia

08.12.2021

Johanna Puttonen.Vuosi on pian vaihtumassa uuteen ja uudet tuulet puhaltavat myös Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa. Hankkeen ensimmäinen, suunnitteluun keskittynyt vaihe, tulee vuoden vaihteessa päätökseensä!

Suunnitteluvaiheen aikana olemme päässeet tutustumaan hankkeessa mukana oleviin toimintaympäristöihin niin Päijät-Soten kuin Klubitalojen puolella ja kartoittaneet ruokatoiminnan nykytilaa ja realiteetteja erilaisilla kokoonpanoilla. Syys-lokakuussa osa hankkeen piirissä olevista ammattilaisista ja muutama asiakas olivat mukana kehitysraadissa, jossa vielä tarkemmin syvennyttiin työelämän ulkopuolella olevien palveluissa ilmeneviin ruokaan liittyviin toiveisiin, tarpeisiin ja haasteisiin. Näitä kaikkia pohdittiin sekä asiakkaiden että ammattilaisten näkökulmasta.

Suunnitteluvaihe on näyttänyt, että kentällä tehdään jo paljon hyvää ja monipuolista ruuan parissa niin perinteisistä ruokaryhmistä etäyhteydellä toteutettuun ruuan valmistukseen ja retkeilyyn. On paljon sellaista, jossa voimme oppia toinen toisiltamme.

Hankkeelle on kuitenkin kysyntää, sillä uusia työkaluja ruuan ja ravitsemuksen käsittelyyn ja niiden huomioimiseen kaivataan. Yleinen toteamus ammattilaisilta on ollut: ”Kyllä asiakkaat tietävät, miten olisi terveellistä syödä, mutta ei se näy käytännössä.” Toinen usein kuultu kommentti, jonka monet ammattilaiset tunnistavat, on ollut: ”Ruoka ei vain ole asiakkaan prioriteettilistan kärjessä, kun elämässä on muuta mietittävää.” Tällaiset tilanteet ovat varmasti monelle tuttuja ja niiden edessä voi helposti olla voimaton olo. Mikä siis neuvoksi?

Elämänlaatua ruuasta -hankkeessa tunnistetaan, että merkitystä ei ole ainoastaan tiedoilla ja taidoilla - emme pyri siis vain jakamaan ravitsemustietoa ja opettele laittamaan ruokaa yhdessä. Oleellista on jo se, miten puhumme ruuasta arjessa ja suhtaudumme toistemme tapaan olla, toimia ja ajatella ruuasta. Keskeisimpiä suunnitteluvaiheessa meille kirkastuneita asioita onkin ollut se, että hankkeessa kehitettävän toimintakonseptin tulee toiminnan ja tekemisen lisäksi myös havahduttaa pohtimaan ruokaan liittyvää toimintakulttuuria.

Näin loppuvuodesta olemme suunnitteluvaiheen pohjalta keskittyneet kevään valmisteluun. Tammikuussa työelämän ulkopuolella olevien palveluissa työskentelevistä ammattilaisista koostuva kehittämistyöryhmä pääsee pohtimaan ja testaamaan toimintakonseptin teemojen viemistä kentälle, asiakastyön arkeen. Yhdessä mietitään esimerkiksi sitä, mitä ruokatoiminnan ohjaamisessa olisi hyvä tietää ja kuinka ruokasuhdetyöskentelyä voidaan hyödyntää ruokaan liittyvässä toiminnassa.

Mutta miten kehittämistyöryhmän toiminta etenee? Tästä pääset kuulemaan kevään aikana lisää tulevissa uutiskirjeissä!

Tilaa hankkeen uutiskirje (aukeaa uuteen välilehteen).

Johanna Puttonen
projektityöntekijä
Elämänlaatua ruuasta -hanke, Päijät-Sote

Elämänlaatua ruuasta -hanke toteutetaan terveyden edistämisen määrärahalla (STM). Hanketta hallinnoi Päijät-Sote kumppaneinaan Itä-Suomen yliopisto ja Vates-säätiö sr.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!