Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Klubitaloissa yhteinen ruokailu on osa mielekästä toimintaa

08.12.2021

Suomessa on 23 Klubitaloa: Klubitalot ovat Klubitalon jäsenten ja palkatun henkilökunnan muodostamia, yhdenvertaisia yhteisöjä. Klubitalon jäseninä on pääasiassa henkilöitä, joilla on tai on ollut mielenterveyden haasteita, mutta diagnooseja Klubitaloilla ei kysellä eikä lähetteitä tarvita. Klubitalolla työskennellään jäsenten omien tavoitteiden saavuttamiseksi ja opitaan uusia taitoja. Klubitalolla jäsenillä on mahdollisuus osallistua sekä työhönvalmennukseen että opintovalmennukseen. Klubitalon toiminta pohjautuu työpainotteiseen päivään. Se tarkoittaa sitä, että Klubitalo toimii tavallisen työpäivän tapaan; lounas- ja kahvitaukoineen kaikkineen. Klubitaloissa ruoka on tärkeässä roolissa: Tänä vuonna Klubitaloilla on valmistettu yhdessä ja syöty yli 20 000 lounasta. 75 % jäsenistä kokee saavansa Klubitalolta tukea terveellisempiin elämäntapoihin (Klubitalojen jäsenkysely 2020).

Klubitalolla kaikki talon tehtävät tehdään yhdessä jäsenten ja henkilökuntajäsenten kanssa. Klubitalolla menu suunnitellaan yhdessä keittiöyksikön kokouksissa, ruuanvalmistustarpeet haetaan yhdessä kaupasta, ruoka valmistetaan yhdessä ja syödään yhdessä. Kaikilla taloilla tehdään lounasta, mutta jos lounaan valmistamiseen ei löydy halukkaita jäseniä, lounasta ei valmisteta. Yleensä halukkaita kyllä löytyy. Yksin henkilökuntajäsenet eivät lounasta tee vaan sen tekemiseen tarvitaan myös jäsenten työpanosta.

Kaikille Klubitalon jäsenille ei ole itsestäänselvyys, että joka päivä syödään tasapainoinen lämmin ruoka. Myöskään yhdessä syöminen ei ole kaikille helppoa vaan se voi olla myös jännittävä tilanne. Klubitalolla ruokailusta ja ruuan valmistamista pyritään tekemään helppo ja luonnollinen hetki olla yhdessä. Monesti uusi jäsen aloittaa Klubitalolla työskentelyn nimenomaan keittiöstä: keittiötyöskentelyssä on useimmille jotakin tuttua, mitä on ennenkin tehnyt, keittiöön mahtuu pieni ja tiivis porukka työskentelemään ja monelle keskustelu on helpompaa, kun käsillä on jotakin tekemistä.

Koronatilanne on vaikuttanut myös Klubitalon toimintaan. Klubitaloilla on ollut läsnäolorajoituksia ja virtuaalista e-klubitalotoimintaa on kehitetty lähitoiminnan rinnalle. E-klubitalotoiminnassa on jaettu ruuanvalmistusvinkkejä ja vaihdeltu reseptejä, ja yritetty innostaa jäseniä valmistamaan ruokaa kotona. Monilla Klubitaloilla on jaettu ruokakasseja jäsenille tiettyinä päivinä. Onneksi pikku hiljaa on taas palattu taloille ja normaalimpaan arkeen.

Monet Klubitalot työskentelevät aktiivisesti ruokahävikin vähentämiseksi ja muutenkin pyrkivät ottamaan huomioon toiminnassaan ilmasto- ja ympäristöasiat. Useimmilla taloilla pidetään perjantaisin “lämmityspäivä” jolloin viikon aikana pakastimeen kertyneet ruoka-annokset myydään jäsenille puoleen hintaan ja loput jäljelle jääneet jaetaan ilmaiseksi pois. Myös kierrätykseen panostetaan ja mahdollisuuksien mukaan ostetaan lähellä tuotettua ruokaa.

Useimmat jäsenet kokevat klubitalotoiminnan kohentavan heidän päivärytmiään, lisäävän sosiaalisia suhteita ja antavan mielekästä tekemistä arkeen ja lisäävän toimintakykyä (Klubitalojen jäsenkysely 2020). Ruokailu on yksi osa kaikkea tätä: Yhteiset ateriat vahvistavat ihmisten välisiä suhteita ja luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Rutiinit tuovat arkeen jatkuvuutta ja turvallisuutta – riippumatta siitä mitä muuta elämässä on sillä hetkellä menossa.

Päivi Lepistö
projektipäällikkö
Verkon vahviste -hanke, Suomen Klubitalot ry

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!