Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Työelämän saavutettavuudesta – työelämään hakeutuvan nuoren aikuisen ajatuksia

31.05.2023

Ammattikorkeakoulusta valmistumisen lähestyessä minua mietityttää, miten sopeudun työelämään, kun työkokemusta ei hirveästi ole ja minulla on toimintakykyyn vaikuttava lihassairaus. Minulle tarjottiin mahdollisuutta kirjoittaa blogitekstiä Vatesin ja kumppaneiden Työelämän parannusviikkojen teemoista (syksyllä 2022). Aihe on minulle tällä hetkellä ajankohtainen, joten lähdin mielelläni kirjoittamaan tekstiä.

Mikä tekee työpaikasta saavutettavan?

Invalidiliiton sivujen määritelmän mukaan saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että sivusto tai palvelu on kaikille saatavilla. Saavutettavuuteen liittyy myös ilmapiiri ja asenteet, jossa huomioidaan ihmisten moninaisuus. Osku Timonen mainitsi puheenvuorossaan, että muualla kuin Suomessa joillakin työpaikoilla käytössä on kiintiö, jolla halutaan varmistaa se, että työpaikalla on tarpeeksi ns. vaikeasti työllistyviä töissä. Tuleeko ihmisten moninaisuus näin huomioiduksi? Jonkinlainen asenteiden ja ilmapiirin muutos vaikuttaisi olevan paikallaan.

Työelämän parannusviikkojen ensimmäisen päivän paneelikeskustelussa eri järjestöjen työntekijät keskustelivat työelämän saavutettavuuden lisäämisestä. Keskustelussa mukana oli työntekijöitä Näkövammaisten liitosta, Lihastautiliitosta ja Mieli ry:stä. Arvostan sitä, että eri järjestöillä on työelämän asiantuntija, joka voi tukea jäseniä työelämään/opintoihin siirtyessä.

Keskustelussa oli paljon mielenkiintoisia näkökulmia siitä, miten saavutettavuutta voisi lisätä. Olisiko mahdollista esimerkiksi hankkia työpaikalle sohva, jossa voisi levätä hetken työpäivän aikana, jos se auttaa työntekijää jaksamaan työpäivän loppuun? Kunnollisesta perehdytyksestä hyötyy varmasti jokainen uusi työntekijä, mutta ainakin itse toivoisin, että saisin perehtyä uuteen työpaikkaan ja työympäristöön rauhassa.

Turvallisen tilan periaatteet työpaikoille

Perehdytykseen liittäisin myös sen, millainen ilmapiiri työpaikalla on ja miten uudet kollegat suhtautuvat uuteen työntekijään. Työpaikoilla olisi hyvä olla käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joilla pyritään mahdollistamaan se, että kaikki saavat turvallisesti olla omana itsenään ja työpaikan saavutettavuus lisääntyy.

Opinnäytetyössäni perehdyin turvallisemman tilan periaatteisiin ja siihen, miten esimerkiksi sosiaalinen media voisi olla turvallinen tila. Teen opinnäytetyöni Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -toiminnalle, jossa olin myös työharjoittelussa. Mielettömässä valossa olen myös kiinnostunut järjestötyöstä, erityisesti sosiaalisen median viestinnästä ja nettisivujen päivityksestä. Valon toiminnassa pääsee myös tapaamaan paljonerilaisia ihmisiä. Haaveenani onkin työllistyä tulevaisuudessa esimerkiksi johonkin järjestöön viestintätehtäviin.

Saavutettavuudesta hyötyvät kaikki

Työmaailman saavutettavuudella ei edistetä ainoastaan vammaisten työllistymistä, vaan siitä hyötyvät kaikki työelämässä olevat ja sinne haluavat. Ollaanko työpaikoilla valmiita luopumaan ennakkoluuloista ja halukkaita ottamaan työyhteisöön tukea tarvitseva työntekijä ja havaitsemaan, mitä hän voi työpaikalle antaa? Ainakin itse toivoisin näin.

Janina Porkka

Janina on kirjoittanut tekstin syksyllä 2022 edellisen Työmaailman parannusviikon jälkeen. Se toimii avauksena tulevalle Työmaailman parannusviikot -tapahtumalle.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!