Siirry pääsisältöön

Miten hyviä olemme siirtymään sanoista tekoihin?

09.04.2018

Kaija Ray.Mari Toivonen, Vates-säätiön koordinoiman KeKo-hankkeen hankepäällikkö päätti bloginsa (23.1.18) tähän kutsuun ja haasteeseen: ”Tavataan, kohdataan, keskustellaan ja haastetaan tänäkin vuonna toisiamme. Eikä vain puhuta, vaan tehdään ja ratkaistaan yhdessä!” Tällä hän viittaa toimijoiden välisen yhteistyön kehittämiseen.

Aiemmassa työhistoriassani toimin reilut viisi vuotta organisaatioiden kehittäjänä ja konsulttina. Yhteistyön tekemisen ihanuudesta – ja joskus kamaluudestakin – kertoo eräs haastattelemani konepajan työntekijä, kun kysyin häneltä miten yhteistyötä pitäisi kehittää (omassa työyhteisössäsi ja siitä ulospäin). Hän katsoi minua silmiin, hymyili ujosti ja vastasi: ”Ainahan pitää kehittää” – ja katsoi sitten minua odottavasti, annahan tulla seuraava kysymys.

Eri tilaisuuksissa ja seminaareissa voisi pitää tukkimiehen kirjanpitoa siitä, kuinka monta kertaa tämä lopulta melko monivivahteinen sana - yhteistyö - sanotaan. Se on helppo heittää minkä tahansa keskustelun sekaan tai oman puheenvuoron mihin tahansa vaiheeseen - ja yleisön hyväksyvä nyökkäily on taattu. Muutama tosin saattaa mielessään miettiä, että kyllähän tuon on tuolla edessä helppo sanoa noin, mahtaako tietää mitään realiteeteista.

Talk is cheap – mutta tällä hetkellä järjestökenttää huudetaan joka puolelta vaikuttamaan tuleviin uudistuksiin, näyttämään toteen vahvuutensa yhteistyön tekemisen voimanpesänä ja rakentamaan uusia malleja sen toteuttamiseen. Monet vanhat konstit kun on pakko jättää sivuun, kun joiltain aiemmilta ja vakiintuneilta kumppanuuksilta putoaa pohja pois.

Toivottavasti siis olemme valmiit uuteen yhteistyöhön, vahvistamaan hyvää olemassa olevaa, luopumaan tarvittaessa vanhasta ja tekemään laadukasta moniammatillista ja monitoimijaista yhteistyötä - ratkomaan asiat yhdessä. Jos tähän pystymme, meille nyökkäilevät muutkin kuin satunnaiset seminaariosallistujat. 

Kaija Ray
kehittämispäällikkö

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!