Siirry pääsisältöön

Uusi vuosi, uudet tuet

10.01.2017

Vuodenvaihteesta alkaen on työllisyyden hoitoon saatu uusia keinoja. Hallitusohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi joitain tukia viedään, joitain tuodaan. Yhtäkaikki, temppujen hyvänä tarkoituksena on kilpailukyvyn lisääminen työttömyyttä vähentämällä ja työllisyyttä kasvattamalla.

Yksi uudistuksista on vuoden alussa käyttöön otettava rekrytointikokeilu, jossa henkilö ja työnantaja voivat selvittää, sopiiko henkilö tiettyyn työhön. Vates-säätiön hallitus totesi omassa kannanotossaan viime kesänä lausunnolla olleesta lakiesityksestä, että vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden kohdalla lyhytkestoinen työkokeilu antaa mahdollisuuden tasavertaiseen työkokeilun suorittamiseen. Yhden kuukauden työkokeilun aikana henkilön vahvuudet työntekijänä eivät kuitenkaan välttämättä nouse esiin. Siksi onkin tärkeää, että henkilöiden tukena työkokeilun aikana on työelämän ammattilainen, työhönvalmentaja tai muu ohjaaja, joka yhdessä henkilön ja työnantajan kanssa voi arvioida osaamisen, tuen tai mukautuksen tarpeen.

Tuen ja osaamisen arvioinnin tarpeesta johtuen toivoimme myös, että rekrytointikokeiluun voisi yhdistää enemmän käytettävissä olevia tukia yhtä aikaa, esim. juuri työhönvalmentajan palvelua. Vuoden vaihteessa myös Kelan palvelut uudistuvat ja yksi uudistuksista kohdistuu ammatilliseen kuntoutukseen. Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus korvaa työkokeilun, työhönvalmennuksen ja mielenterveyskuntoutujien työhönvalmennuksen. Se on tarkoitettu tilanteisiin, joissa kuntoutuja tarvitsee sairauden ja kokonaistilanteen vuoksi yksilöllistä työhönvalmentajan tukea työtehtävän, ammattialan tai opiskelualan valintaan. Valmentaja voi myös tukea työllistymään työntekijänä tai yrittäjänä. Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus jakautuu kolmeen vaihtoehtoiseen palvelulinjaan; työkokeilu, työhönvalmennus sekä työkokeilun ja työhönvalmennuksen yhdistelmä.

Vuoden alusta valtion työttömyysturvarahoja voidaan käyttää palkkatukeen, aloittavan yrittäjän starttirahaan ja liikkuvuusavustukseen. Palkkatukea suunnataan ehkäisemään työttömyyden pitkittymistä. Palkkatuen kohdentamisessa siirrytään ennaltaehkäisevään suuntaan, mikä on linjauksena erittäin hyvä ja myös Vates-säätiön ja sen taustayhteisöjen näkemysten mukainen. Nähtäväksi jää, miten hyvin TE-toimiston haastatteluissa tunnistetaan pitkäaikaistyöttömyyteen johtavat seikat. Osaamisen puutteiden sijasta pitkäaikaistyöttömyydessä kyse saattaa olla esimerkiksi aidosta työelämäkokemuksen puutteesta tai tuen tarpeesta työtehtävissä.

Vuosi 2017 tuo uudistuksia työelämässä. Toivon, että eri ryhmien tasavertaisuus työllisyyspalveluissa ja työmarkkinoilla lisääntyy ja YK:n vammaissopimuksen työn ja työllistymisen 27. artiklan henki toteutuu laajasti eri osapuolien kohdalla.

Hyvää uutta vuotta 2017!

Jaana Pakarinen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!