Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Hankinnoilla työllistämisen haasteita ja onnistumisia

31.08.2017

Oulun kaupungin strategisissa linjauksissa on huomioitu hankinnat työllisyyden edistämisen keinona jo kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana on tehty yksittäisiä hankinnoilla työllistämisen kokeiluja, kunnes Hankinnoista duunia -hankkeen käynnistyttyä heinäkuussa 2015 toimintaan pystyttiin panostamaan enemmän.

Vaikka strategista taustaa olikin pitemmältä ajalta, ei hankinnoilla työllistäminen ollut hankintahenkilöstölle kovin tuttua. Tiedon levittäminen oli siis hankkeen alussa tärkeimpiä tehtäviä ja tulevista hankinnoista ja työllistämisehdon käyttömahdollisuuksia käytiin lukuisia keskusteluja eri toimialoilla ja liikelaitoksissa.

Ensimmäinen kysymys työllistämisehtoon liittyen oli useimmiten ”Nousevatko hinnat?” Kansainvälisiin kokemuksiin perustuen vastaus oli silloin ”Ei”, mikä nyt on vahvistunut hankkeen kokemuksien perusteella paikkansapitäväksi. Monessa hankinnassa päädyimme kuitenkin aluksi kokeilemaan ns. kevyempää työllistämisehdon vaihtoehtoa ja käytimme ehtona työkokeilupaikkojen tai opiskelijoiden harjoittelupaikkojen tarjoamista. Joidenkin hankintojen kohdalla tulimme myös siihen tulokseen, ettei työllistämisehtoa kannata käyttää. Syynä saattoi olla esimerkiksi hankinnan pieni koko tai se, että tarjoajiksi odotettiin lähinnä yksinyrittäjiä, joille ehto olisi ollut kohtuuton toteuttaa.

Työllistämisehtojen täyttämisessä on ollut sekä haasteita että onnistumisia. Yrityksissä ei usein tiedetty, mihin työllistämisehto velvoittaa. Olemme järjestäneet yritysten tueksi työllisyyspalveluiden kanssa infotilaisuuksia, joissa olemme kertoneet sekä velvoitteista että työllisyyspalveluiden tarjoamasta tuesta ja palveluista, ja saaneet näin jaettua tietoa sekä kehitettyä yhteistyötä toimivammaksi. Haasteena on myös välillä ollut sopivien työntekijöiden löytäminen. Erääseen siivousalan yritykseen etsimme työkokeilijaa melko kauan ennen kuin sopiva henkilö löytyi. Työkokeilun aloituksesta ei sitten mennytkään kovin pitkään, kun yrityksessä avautui työpaikka ja työkokeilu päättyi siihen, että työkokeilija palkattiin yritykseen töihin. Samanlaisia kokemuksia on saatu myös muilta aloilta. IT-alalla opiskelijat ovat harjoittelujakson jälkeen työllistyneet yritykseen ja painatusalalla yritys tarjosi työllistämisehtona olleen työkokeilupaikan sijaan suoraan työpaikan työttömälle työnhakijalle.

Onnistuneet kokemukset ovat kannustaneet jatkamaan työllistämisehdon käyttöä Oulun kaupungin hankinnoissa. Useilla toimialoilla työllistämisehto on jo mukana tulevien hankintojen suunnittelussa. Myös muissa Hankinnoista duunia -hankkeeseen osallistuneissa kaupungeissa, Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, on saatu runsaasti kokemuksia työllistämisehdon käytöstä erilaisissa hankinnoissa. Hankkeen päätösseminaarissa Helsingissä 27.9. kerromme näistä lisää, tervetuloa mukaan!

Outi Virtasalo
projektikoordinaattori
Oulun kaupunki


Linkki päätösseminaarin ohjelmaan ja ilmoittautumiseen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!