Siirry pääsisältöön

Selkokieli rakentaa esteettömyyttä

to marrask. 13 09:50:00 2014

Yksi osa esteettömyyttä on kommunikoinnin esteettömyys, mitä esimerkiksi selkokielen käyttö edistää. Selkokieli on yleiskieltä yksinkertaisempaa kieltä, jonka sisältöä, rakennetta ja sanastoa on muokattu helpommaksi ymmärtää.

Suomessa selkokieltä on alettu varsinaisesti kehittää 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Selkokieli on avuksi kaikille, joilla on vaikeuksia ymmärtää tavallista yleiskielistä tekstiä. Syynä voi olla lukemisvaikeudet, puutteellinen suomen kielen taito tai käsityskyvyn rajallisuus, kuten vamma tai sairaus.

Selkokeskus on valtakunnallinen selkokielen asiantuntijakeskus, joka edistää selkokielistä tiedotusta, tiedonvälitystä ja kulttuuria Suomessa. Selkokeskus toimii Kehitysvammaliiton yhteydessä Helsingissä Malmilla. Selkokeskus toimittaa mm. Selkosanomia ja selkokielistä verkkosivua. Selkokeskus järjestää myös selkokielen opetusta.

Papunet-verkkopalveluyksikön saavutettavuussivustolla on tietoa saavutettavuuteen ja selkokieleen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Sivustolla jaetaan myös materiaalia ja ohjeistuksia, joiden avulla selkokielisten, helppokäyttöisten
ja saavutettavien verkkopalveluiden rakentaminen on helpompaa.

www.papunet.net/selko

Tutustu myös YLE:n selkouutisiin: http://yle.fi/uutiset/selkouutiset