Siirry pääsisältöön

Vates tarjoaa työnantajille tietoa, tapahtumia ja koulutusta

Kaksi miestä, toinen pyörätuolissa ja nainen.Työnantajan on mahdollista saada monenlaista tukea vammaisen, osatyökykyisen tai pitkäaikaissairaan työntekijän rekrytoinnin ja työsuhteen aikana. Esimerkiksi työhönvalmentaja voi auttaa sopivien työtehtävien räätälöinnissä sekä perehdytyksessä. Apuvälineisiin tai työympäristön mukautuksiin voi taas hakea työolosuhteiden järjestelytukea. Alta löytyy tietoa työllistämisen tukimuodoista.

Vates kehittää työnantajayhteistyötä esimerkiksi Disability Employment Forum -konseptilla. Vuosittainen tapahtuma on osa työnantajien kanssa käytävää vuoropuhelua ja tiedotusta tukimuodoista, palveluista ja käytännöistä, joilla voidaan edistää vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymistä.

Työn tukena -koulutusmateriaalista puolestaan löytyy tietoa ja tukea siihen, miten työpaikoilla voidaan ylläpitää ja edistää henkilöstön työkykyä.

Tervetuloa mukaan!

 Työllistämisen tukimuotoja on useita

Palkkatuki
TE-toimisto voi myöntää palkkatukea työnantajalle työttömän,vammaisen, osatyökykyisen tai työkyvyttömyyseläkettä saavan henkilön palkkaamiseen.

Työhönvalmennus
Työhönvalmentajat etsivät ja räätälöivät työntekijälle sopivia työpaikkoja ja työtehtäviä sekä tukevat työnantajaa työntekijän perehdytyksessä ja erilaisten tukien hakemisessa.

Työolosuhteiden järjestelytuki
Työolosuhteiden järjestelytuella voidaan korvata työvälineitä tai kalusteita tai työpaikan olosuhteisiin tehtäviä muutoksia, jotka ovat välttämättömiä vammasta tai sairaudesta aiheutuvan haitan poistamiseksi tai vähentämiseksi.

Työkokeilu
Työkokeilun aikana työnantaja selvittää työntekijän soveltuvuutta, työkykyä ja jaksamista työpaikalla.

Siirtymätyö
Siirtymätyö on mielenterveyskuntoutujille suunnattu tuetun työllistämisen muoto.

Lue lisää tukimuodoista Järjestöjen työllisyyspalvelut -esitteestä (pdf aukeaa uuteen välilehteen).


Täysin työkykyinen itselle sopivaan työhön

Synnynnäisen lihastaudin omaava Heini Björk työskenteli vuosia it-alan yrityksessään, kunnesHeini Björk koiransa kanssa. Björkillä punaiset hiukset ja sininen takki, kuva otettu ulkona puiden lähellä. joutui pitämään taukoa työelämästä. Hän opiskelee uutta ammattia. Björk on tyytyväinen, että jaksaa tehdä 40-prosenttista työviikkoa hankesuunnittelijana.

Björk saa työkyvyttömyyseläkettä, mutta haluaa ja pystyy työskentelemään sen ohella jaksamisensa mukaan. Myös työnantaja on tyytyväinen järjestelyihin. Lue Heini Björkin artikkeli.

 


 

Työnantajan ja työntekijän hyödyksi

Työvalmentaja voivat hyödyntää niin työnantajat kuin vammaiset ja osatyökykyiset työttömät työnhakijat.

Työvalmentajan palveluita käyttävän henkilön siirtyessä uuteen työpaikkaan työntekijä, työnantaja ja työvalmentaja sopivat työvalmennuksen sisällöstä ja tarpeesta. Työvalmentaja voi osallistua asiakkaansa työhaastatteluun, olla mukana työsopimuksen teossa ja työsopimuksen solmimisen jälkeen auttaa asiakkaan työhön perehdyttämisessä.

Tietoa tuetun työn työhönvalmennuksesta

Disability Employment Forum

Kolme eriväristä hahmoa, sininen, vihreä ja keltainen kasveja kädessä.

Disability Employment Forum (DEF) on Vates-säätiön uusi tapahtumakonsepti vammaisten, osatyökykyisten ja pitkäaikaissairaiden työllistymisen edistämiseksi ja sen tavoitteena on kehittää työnantajayhteistyötä.

Siirry DEF-sivustolle

Työn tukena

Työn tukena -koulutusmateriaalista löytyy tietoa ja tukea siihen, miten työpaikoilla voidaan ylläpitää ja edistää henkilöstön työkykyä. Materiaali antaa eväitä koko työyhteisölle kasvattaa ymmärrystä ja osaamista monimuotoisen työyhteisön toiminnasta.

Tutustu koulutusmateriaaliin

Työnantaja - näin rekrytoit osatyökykyisen

Työnantaja-esitteen kansi, mustalla pohjalla kaksi kuvaa ja otsikko Näin työllistät osatyökykyisen sekä puhekuplissa tekstejä.

Esitteessä tietoa monimuotoisesta rekrytoinnista, taloudellisesta ja henkilökohtaisesta tuesta ja työhönvalmennuksesta. Lisäksi kerrotaan, mistä työnantaja saa tukea rekrytointiin.

Tutustu Työnantaja-esitteeseen (pdf)

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden myös vammaisen henkilön rekrytoimiseen.

Tietoa oppisopimuksesta