Siirry pääsisältöön

Apuvälineet

Erilaisten apuvälineiden avulla työntekijän työkyky voidaan jopa täysin palauttaa. Etenkin liikuntaelinrajoitteita voidaan usein apuvälineiden avulla kompensoida. Myös erilaisten tunto- ja aistielin, kuten näkö ja kuulorajoitteiden esteitä voidaan erilaisten apuvälineiden avulla poistaa.

Työn aikana vammautuessa voi tarvita työvälineiden, tilojen tai työpisteiden uusia mukautuksia. Vakuutusyhtiöt korvaavat lääketieteellisin perustein tarvittavia apuvälineitä, kun apuvälinetarpeen syynä on työtapaturma, ammattitauti tai liikennevahinko. Apuvälineet korvataan vakuutuksen ehtojen mukaisesti.

Kansaneläkelaitos vastaa vaikeavammaisten henkilöiden työssä tai opiskelussa tarvitsemista vaativista ja kalliista apuvälineistä. Apuvälineen myöntämisen perusteena on, että hakija on vaikeavammainen eli ei vian tai vamman vuoksi selviydy opiskelustaan tai työstään ilman näitä apuvälineitä. Apuvälineitä ovat esim. tekniset erityislaitteet kuten suurennuslaitteet (lukutelevisio), piste- ja isonäytöt sekä atk-laitteistot tai erikoistyötuolit ja erikoisvalaisimet.

Työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelytukea (sisäinen linkki työolosuhteiden järjestelytukeen), jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua työssä toiselta työntekijältä.