Siirry pääsisältöön

Ehdotettu palkkatukileikkaus ei ole sosiaalisesti kestävä

ke helmik. 16 13:05:00 2022

Sakset leikkaavat euroja.Hallitus ilmoitti viime viikolla työllisyystoimista, joilla on tarkoitus vahvistaa valtion julkistaloutta sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla. Vates-säätiö sr ymmärtää hallituksen tavoitteen kasvattaa työllisten määrää, mutta pitää palkkatukileikkauksen perusteluja kestämättöminä.

100 prosentin palkkatuen leikkausten perusteleminen EU-säännöksillä ei tue hallituksen tavoittelemaa sosiaalista ja ekologista työllisyyspolitiikkaa. Päinvastoin. Leikkaus heikentää kaikkein heikommassa työmarkkina-asemassa olevien mahdollisuuksia saada tukea työllistymiseensä, työkokemusta ja etenemistä työllistymisen polullaan.

On hyvin todennäköistä, että palkkatuen leikkaus vaikuttaa merkittävästi paitsi palkkatukityöllistämisen vähenemiseen myös siihen, että moni työllistämistoimintaa tehnyt järjestö joutuu lopettamaan työllistämistoimintansa. Tämä vaikuttaisi myös alueelliseen tasa-arvoon, koska järjestöjen järjestämä työllisyyspalvelu voi olla ainoa paikkakunnalla toimiva työllisyyspalvelu.

Järjestöjen tekemä palkkatukityöllistäminen on usein myös muuta yhteiskuntaa hyödyttävää, kuten ekologista kierrätystoimintaa.

Vates vaatii, että palkkatukien leikkausta ei tehdä niin, että se kohdistuu kaikkein heikoimmassa asemassa olevien osatyökykyisten henkilöiden työllisyyspalveluihin. Palkkatukien leikkaus ei saa myöskään vaikuttaa siihen, että olemassa oleva - usein myös paikallinen - järjestöjen työllistämistoiminta loppuu.

Lue myös toimitusjohtaja Jaana Pakarisen blogikirjoitus palkkatukileikkauksista

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: