Siirry pääsisältöön

Miksi?

ke syysk. 30 14:25:00 2015

Vates-säätiö sai Japanista vieraita, joita kiinnosti, miten sosiaaliset yritykset toimivat Suomessa. Minulla oli ilo opastaa vieraita heidän tutustuessaan työllistämisyksikkö Työhönvalmennus Valman toimintaan Lahdessa.

Oli hyvin mielenkiintoista seurata, miten japanilainen tiedonkerääminen tapahtuu. Se oli samalla sekä tuttua että erilaista. Perustana oli kysymys ”miksi”, ja se oli tuttua. Sen sijaan jatko oli erilainen. Kysymys toistettiin, kunnes vastaus tyydytti.

Esimerkiksi näin: miksi teidän asiakkaissanne ei ole vammaisia henkilöitä?

Ei mitään kiertelyä, ei ”en oikein ymmärtänyt” tai ”voisitteko selventää”, sen sijaan miksi-kysymystä toistettiin. Oli hyvin vakuuttavaa nähdä, miten tehokas tämä menetelmä on. Se ei jätä vastauksille monia vaihtoehtoja.

Eräs asia jäi arvoitukseksi. Kysymykset esitti vieraiden mukana tullut tulkki. Delegaation jäsenet odottivat kohteliaasti tulkin kääntäessä vastauksen ja vaihtoivat sen jälkeen pari sanaa keskenään, minkä jälkeen tulkki esitti uuden kysymyksen, joka siis saattoi olla sama kuin edellinen. Näin saatu vastaus oli yksinkertainen. Valma palvelee ensisijaisesti kunnan työllistämistoimintaa. Vammaisia palvelee oma yksikkö. Aikaisemmin Valmalla on myös ollut vammaisia asiakkaita.

Delegaatiossa oli kolme jäsentä: Misako Nomura, Japanese Society for Rehabilitation of Persons with Disabilites. Shigeru Sumitami, Social Welfare Organisazation Saisekai Imperial Gift Foundation. Kazuko Kuwayama, The Welfare Association Tanpopo.

Japanilaiset olivat etukäteen ilmoittaneet, että heidän maassaan sosiaalisia yrityksiä on ollut vuodesta 2008 alkaen, mutta enimmäkseen yksityissektorilla. Nyt viranomaisia sekä valtio- että kuntatasolla kiinnostaa panostaa sosiaalisiin yrityksiin, jotta vammaisten yhteiskunnallinen osuus ja työllistyminen lisääntyisivät.

Päämääränä on perustaa Japaniin noin 2000 sosiaalista yritystä, jotka voivat tarjota jopa elämänmittaisen vakituisen työpaikan, siirtymätyön tai liikeidean, joka kehitetään yritykseksi.

Tarve on suuri, sillä noin 6 prosentilla väestöstä lasketaan olevan toimintarajoite. Vanhat siteet, sekä perheiden ja sukujen kesken että yhteiskunnassa ja yrityksissä ovat heikentyneet Japanissa, minkä takia heikoimmassa asemassa olevien haavoittuvaisuus ja eristyminen lisääntyy. Tässä asiassa japanilaisia vieraitamme ei kiinnostanut kysymys miksi, vaan he olivat siirtyneet kysymykseen. Yhteiskunnalliset sosiaaliset yritykset on yksi mielenkiintoinen vastaus siihen kysymykseen.

Walter Forteliusprojektisuunnittelija
Aktivera resurser -projekti

på svenska