Siirry pääsisältöön

Osatyökykyisten työllistäminen Suomessa kiinnostaa Japanissa

ke 2. syyskuuta 2015 15.55.00

Vates sai viime viikolla vieraakseen japanilaisdelegaation, joka kävi opintomatkalla tutustumassa Suomen osatyökykyisten henkilöiden erilaisiin työllistämismalleihin. Seurue kävi mm. Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa ja PosiVireessä, jotka ovat sosiaalisia yrityksiä.

Vierailijat edustivat sosiaalisten yritysten parissa toimivia yhteisöjä. Japanissa sosiaaliset yritykset nähdään keskeisenä keinona työllistää vammaisia ja osatyökykyisiä henkilöitä. Vierailijoita kiinnosti Suomen monimuotoinen järjestelmä työhönvalmennuksineen ja palkkatukineen. He halusivat kuulla erityisesti vammaisten ja osatyökykyisten työllistymiseen liittyvästä lainsäädännöstä, tukimuodoista sekä toimialoista.

Viisi kohdetta käsittäneen opintomatkan aikana käytiin läpi kahden maan erityispiirteitä sosiaalisessa työllistämisessä ja vammaisten elinolosuhteissa. Esimerkiksi Suomessa vammaisten itsenäinen asuminen on paljon yleisempää kuin Japanissa, jossa he asuvat pääsääntöisesti perheidensä kanssa.

- Japanissa on tavoitteena perustaa 2 000 sosiaalista yritystä, joihin työllistetään pitkäaikaistyöttömiä ja vammaisia. Avoimilla työmarkkinoilla ei ole tarpeeksi paikkoja heille, Social Firm Japan -yrityksen johtaja Shigeru Sumitani kertoi.

Myös sosiaalisen työllistämisen toimialoissa on eroja kahden maan välillä, tosin myös yhtäläisyyksiä. Kierrätysala on mukana molemmissa maissa, mutta Japanissa ei ole Suomen tapaan teollisessa valmistuksessa toimivia sosiaalisia yrityksiä.

Muut vierailukohteet olivat Lahden Työhönvalmennus Valma Oy sekä Tampereella Silta-Valmennusyhdistys ja TITRY ry. Japanilaisdelegaatio tapasi myös työ- ja elinkeinoministeriön edustajan.

Kuvassa vasemmalta: neuvotteleva virkamies Päivi Haavisto-Vuori, TEM, hallituksen puheenjohjaja Shigeru Sumitani, Social Firm Japan, tietokeskuksen johtaja Misako Nomura, Japanese Society for Rehabilitation of Persons with Disabilities, puhemies Kazuko Kuwayama, Welfare Association and Established Social Firms related to Agriculture, tulkki Toyohiro Miyazawa ja Vatesin kehittämispäällikkö Jukka Lindberg.