Siirry pääsisältöön

Työnhakija palveluiden viidakossa - löytyykö polku työllistymiseen?

ti toukok. 19 14:56:00 2015

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg Hämeenlinnan kaupungista (Terveyden ja toimintakyvyn sekä Ikäihmisten palvelut) käsitteli Vates-päivillä 5.5. työllisyyspalveluita osana muita kunnan palveluita ja sitä, mihin kunnan ja etenkin asukkaiden tarpeisiin välityömarkkinat vastaavat tällä hetkellä.

Lindberg lähestyi asiaa asukkaan eli tässä tapauksessa työnhakijan näkökulmasta. Palveluita on jopa hengästyttävä määrä, mutta kuka ne löytää palveluviidakosta ja tietää, mihin juuri hänen tulisi mennä oikeanlaista palvelua saadakseen? Palveluntarjoajilla on tässä suuri vastuu: millaisia työkaluja käytetään asiakasohjauksessa ja palvelutarpeen arvioinnissa, entä miten asiakkaiden tilannetta seurataan ja milloin ja miten tehdään korjausliikkeitä, jos kaikki ei sujukaan hyvin?

– Työllisyyden palvelutarjotinta tulee kehittää vastaamaan kuntalaisten tilannetta. Esimerkiksi Hämeenlinnan TyönPaikka-hankkeen kokeiluista on saatu hyviä tuloksia, Jukka Lindberg sanoi.

Hankkeen tavoitteita on ollut pitkäaikaistyöttömien työllistymisen tukeminen ja rakennetyöttömyyden alentaminen. Yhtenä keinona on tarjota tukea työnantajalle työttömän yksilökohtaiseen työhön valmennukseen.

– TyönPaikassa huomioidaan työkykyyn vaikuttava kokonaistilanne, kuten siihenastinen työura, sosiaalinen tilanne, terveys ja suhde työhön ja sen merkitys henkilölle.

Toisena työllisyyden vahvistamiskeinona tilaajajohtaja esitteli niinsanotut Ovat-ryhmät (Osallistu, Voimaannu, Aktivoidu, Toimi). Eri kohderyhmille räätälöityjen ryhmien toimintamalliin kuului tarjota varsinaisen työnhakuun liittyvän sisällön lisäksi tulevaisuuden suunnittelua, vuorovaikutusta ja osallisuuden kokemusta.

Kuva: Kati Savela