Siirry pääsisältöön

Työnantajat kysyvät palkkatuen ehdoista ja koeajasta

ma lokak. 12 15:30:00 2020

Teksti: Kati Savela-Vilmari

Vates-säätiöön tulee yhteydenottoja työnantajilta, jotka ovat kiinnostuneita palkkaamaan osatyökykyisen tai vammaisen henkilön töihin ja haluaisivat hyödyntää palkkatukea. He kaipaavat tietoa esimerkiksi tuottavuuden alenemasta, joka oikeuttaa työnhakijan saamaan palkkatukea. Myös muut tukimuodot kiinnostavat, jos työnantaja on ylipäätään tietoinen erilaisten tukien olemassaolosta.

Miten arvioidaan tuottavuuden alentuma, kun pohditaan palkkatuen myöntämistä vamman tai sairauden perusteella?

Vamman tai sairauden perusteella tuottavuuden alentumaa tarkastellaan työ- ja elinkeinotoimistossa tuettavan esittämän ajantasaisen lääkärinlausunnon perusteella. Lisäksi työ- ja elinkeinotoimisto voi käyttää työnhakijan työkyvyn ja tuottavuuden alentumaa arvioidessaan apunaan työhönvalmentajien, työterveyshoitajien ja -lääkärien arvioita, neuvotteluja työnantajien kanssa, käyntejä työpaikalla ja työkokeiluja.

Mitä, jos tuottavuuden alentumaa ei pystytä yksiselitteisesti arviomaan? Jääkö palkkatuki tällöin saamatta?

Ei välttämättä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jos vamman tai sairauden vaikutus työssä suoriutumiseen on vähäinen, palkkatukea ei myönnetä. Ensisijaisesti vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle henkilölle tulisi yrittää löytää työtä, jossa vammasta tai sairaudesta ei ole haittaa.

Kuluuko palkkatuen enimmäiskesto lomautuksen aikana? Säilyykö palkkatukipäätös lomautuksen ajan?

Palkkatuen enimmäisaika ei kulu keskeytyksen, esimerkiksi lomautuksen aikana. Jos työnteon ja palkanmaksun keskeytykset päättyvät palkkatukijakson kuluessa, palkkatuen maksamista jatketaan keskeytyksen päätyttyä tukijakson loppuun saakka. Palkkatuki ei vaikuta muutenkaan lomautusehtoihin. Koronapandemia ei myöskään ole vaikuttanut asiaan.

Mikä on työolosuhteiden järjestelytuki ja mistä tiedän, voinko saada sitä?

Työnantaja voi saada työolosuhteiden järjestelytukea, jos työhön palkattavan tai työssä jo olevan henkilön vamma tai sairaus edellyttää uusia työvälineitä tai kalusteita, muutostöitä työpaikalla tai apua työssä toiselta työntekijältä. Tukea haetaan omalta TE-toimistolta. TE-toimisto huomioi vammasta tai sairaudesta aiheutuvan haitan sekä työnantajan taloudellisen aseman.

Voiko palkkatuen lisäksi saada jotain muuta rahallista tukea?

Kaupunki- tai kuntalisän mahdollisuus kannattaa selvittää. Kunnat voivat myöntää työllistämisen kunta-/ kaupunkilisää satoja euroja kuukaudessa. Lisään voi liittyä ehtona esimerkiksi se, että työllistettävä henkilö on työllistämispalvelujen asiakas tai on saanut työmarkkinatukea vähintään 200 päivää.

----------------------------

Lakiasiaintuntija Teppo Rautjärvi on avannut hänelle tulleiden neuvontatapausten kulkua Vatesin sivuilla. Tapausten henkilöiden nimet on muutettu. Jokaiseen tapaukseen liittyy blogikirjoitus.

Tutustu neuvontatapausblogeihin (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Usein kysyttyä -sivulle on kerätty tiivistetyt vastaukset palkkatuesta, työolosuhteiden järjestelytuesta ja avotyötoiminnasta. Tulossa on myös kysymyksiä ja vastauksia kunta- ja kaupunkilisästä.

Tutustu Usein kysyttyä- sivuun (linkki aukeaa uuteen välilehteen)

Artikkeli on julkaistu Kyvyt käyttöön Monimuotoinen työelämä -extralehdessä 2020 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi: