Siirry pääsisältöön

Osatyökykyisille tie työelämään -tilaisuudessa kuultiin sidosryhmiä

11.04.2016

Sosiaali- ja terveysministeriö kutsui järjestöt, kunta-alan toimijat ja hallinnonalansa laitokset keskustelemaan osatyökykyisten työhön paluusta ja työllistymisestä. Aktiivisessa keskustelussa kuului vahva yhteinen halu löytää uusia ratkaisuja.

Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) -kärkihankkeen sidosryhmät kokoontuivat Säätytalolle pohtimaan ideoita hankkeen teemoihin. Keskustelua käytiin yhteisen osuuden jälkeen kolmessa ryhmässä ja lopuksi tulokset purettiin. Ryhmät nostivat esiin muun muassa tarpeen muuttaa asenteita niin, että osatyökykyisten työllistämisen kynnys laskee ja tieto osatyökykyisistä työntekijöinä lisääntyy. Joustavuutta kaivattiin tilanteisiin, joissa osatyökykyinen siirtyy joko palvelun piiristä toiseen tai oppilaitoksesta työelämään.

Idea työkykytuunaamosta, yhteistyön merkitystä korostettiin

Ehdotus työkykytuunaamosta sai innostuneen vastaanoton. Tuunaamo tarjoaisi osatyökykyiselle tukea, tietoa ja valmennusta ja toimisi ponnahduslautana työelämään. Ryhmät loivat myös visioita kärkihankkeen yhteisiksi tavoitteiksi, kuten ”osatyökykyinen – asiakkaasta kansalaiseksi ja huoltosuhteesta veronmaksajaksi”. Huomiot eri toimijoiden välisen yhteistyön tärkeydestä leimasivat ryhmäkeskusteluja.

Osatyökykyisille tie työelämään on hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena on, että osatyökykyiset ihmiset jatkavat työelämässä tai työllistyvät avoimille työmarkkinoille. Tämä lisää osatyökykyisten yhdenvertaisuutta ja elämänlaatua sekä vähentää valtion kustannuksia.

OTE-kärkihankkeen sivu

Lisätietoja

Hankepäällikkö, neuvotteleva virkamies Päivi Mattila-Wiro (STM), p. 029 516 3467, etunimi.sukunimi@stm.fi