Siirry pääsisältöön

OTE-kärkihanke etenee

01.09.2016

Osatyökykyisille tie työelämään - eli OTE-kärkihanke (STM) tavoittelee muutosta osatyökykyisten asemassa työmarkkinoilla, ja siitä on pidetty yhdeksän tiedotustilaisuutta eri puolella Suomea kesän aikana. Viimeisin  oli Helsingissä Säätytalolla 26.8.2016.

Päivä oli samalla uuden sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan ensimmäinen työpäivä. Hän totesi, ettei OTE-kärkihanke ole suinkaan hallituksen hankkeista se vähäisin. 

- Kuuntelen viestejänne, jotta osatyökykyisten työllistymismahdollisuudet kohentuisivat ja loisimme työn tekemiseen uusia mahdollisuuksia, sanoi Mattila.

OTE-kärkihankkeella on selkeä rakenne ja tavoitteet, joiden mukaan edetään. On kaksi päätoimenpidettä, joissa tehtävä toiminta jakautuu kahdeksaan projektiin. Tiedotustilaisuudessa esiteltiin myös kärkihankkeen tarjoamia koulutuksia sekä tulevia alueellisia kokeiluja ja pilotteja sekä niihin liittyviä valtionavustushakuja.

OTE-kärkihankkeen tavoitteena on, että osatyökykyiset ihmiset jatkavat työelämässä tai työllistyvät avoimille työmarkkinoille. Kärkihankkeella halutaan muutosta toisaalta palvelujärjestelmään ja työpaikoille, jotta osatyökykyinen henkilö työllistyy. Toisaalta halutaan purkaa työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulon kannustinloukut.

Ministeriön vuosina 2013-2105 toteuttama Osatyökykyiset työssä eli Osku-ohjelman suositukset otetaan huomioon OTE-kärkihankkeen yhtenä projektina. Vates-säätiö on mukana mm. osatyökykyisyystietoutta kokoavan verkkoportaalin toteuttamisessa. 

Työvalmennus kannattaa

Tiedotustilaisuudessa kuultiin myös alueen toimijoiden puheenvuoroja.

-  Meillä on toteutettu työvalmennusta 90-luvulta lähtien. Vaikka kaupungin talous on heikentynyt ja meillä on tiukka velka- ja talousohjelma, ei meiltä ole höylätty mitään pois, vaan saatu lisää vahvistusta. Työvalmentajan työhön satsaaminen on kannattanut ja olemme onnistuneet pitämään palvelua esillä, iloitsi työ- ja päivätoiminnan päällikkö Minna Eronen Vantaan kaupungilta.

Hän puhui myös asenteista:

- En tarkoita nyt yritysten ja työnantajien asenteita, vaan meidän sosiaalialan ja työllistämisen parissa työskentelevien. Vammaisia henkilöitä pyritään edelleen suojaamaan ja hoivaamaan liikaa sekä tekemään kaikki heidän puolestaan, sanoi Eronen.

Hallituksen kärkihanketta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriössä neuvotteleva virkamies, hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiro

Osatyökykyisille tie työelämää -hanke