Siirry pääsisältöön

Kansainvälisen yhteistyön superviikko yhdisti toimijoita

07.03.2017

Helmikuun pakkaset eiMassimo J. Ellulvät haitanneet, kun yli sata vammaistyön ja tuetun työllistymisen asiantuntijaa kokoontui Suomen mittakaavassa kevätlämpöiselle Maltalle 16.–18.2.2017.


Malta toimii parhaillaan Euroopan komission puheenjohtajamaana ja kansainvälisiä seminaareja näytti olevan runsaasti tarjolla. Tuetun työllistämisen seminaarisarjan aloitti 16.2. Maltan omaa kehitystyötä kokoava tilaisuus. EUSEn (European Union of Supported Employment) johtokunnan edustajat olivat vieraina seminaarissa. Aamupäivän aikana esiteltiin kattavasti maan vielä melko tuoretta panostusta tuetun työllistämisen menetelmän ja työtavan hyödyntämiseen.


Suuntaus kohti avoimia työmarkkinoita ei ole sielläkään sujunut aivan kivuttomasti. Myös kohderyhmän määrittely erilaisessa haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden Margaret Haddocktukemiseksi vaatii alustajien mukaan vielä työtä. Valtakunnallisen yhdistyksen tämänhetkiset primus motorit Massimo J. Ellul ja Marthese Mugliette kertoivat avoimesti ja suoraan työotteen käyttöönotosta ja saavutetuista tuloksista. Innostus on suurta ja nyt on vain saatava työ vakiintumaan. EUSEn väistyvä presidentti Margaret Haddock muistutti myös omassa puheenvuorossaan, että ”ihmiset eivät ole kaukana työmarkkinoista, vaan työmarkkinat ovat nyt kaukana ihmisestä”.


EUSEn johtokunnan kokoustettua pääsimme osallistumaan vielä toiseenkin seminaariin. Järjestäjänä oli EDF (European Disability Forum), jonka 20-vuotista taivalta juhlistettiin muhkealla kakull a tilaisuuden alussa. Tämä seminaari kokosi yli satapäisen eurooppalaisen osallistujajoukon otsikolla Setting the scene on employment for PWD in the EU. Virallisen avauksen suoritti Maltan presidentti Marie Louise Coleiro Preca (kuva vasemmalla). Kuulimme puheenvuorot mm. Maltan kahdelta Euroopan parlamentin sekä yhdeltä kansainvälisen työjärjestö ILOn edustajalta. Tiukan asian keskellä ehdimme myös virkistäytyä, sillä Maltan tuetun työllistämisen yhdistys järjesti juhlavan gaalaillallisen Vallettassa.

Teksti: Kaija Ray
kehittämispäällikkö

Kuka tahansa voi osallistua EUSEn seminaariin Employment for All - A Global Perspective 14.-16.6. Belfastissa - katso kuvaus ja ohjelma!