Siirry pääsisältöön

Liikunta ja vertaistuki kohentavat Susanna Lehtisen hyvinvointia

19.06.2017

Susanna Lehtinen osallistui PARTYn Hyvinvointipäivään toukokuussa. Kuva: Kati SavelaSusanna Lehtisen työelämässä pysymistä ovat vaikeuttaneet mm. huonontunut kuulo, masennus sekä suolistosairaus. Mieli kaipaa kuitenkin työelämään, joten hän on käynyt jaksamisensa mukaan kuntouttavassa työtoiminnassa. Pitkäaikaistyöttömille suunnatun PARTY-hankkeen toiminnan kautta hän on saanut kaivattua virkistystä, vertaistukea ja tietoa terveysasioista.

Turkulainen Lehtinen on opiskellut ylioppilaspohjaisen lähihoitajatutkinnon suuntauksenaan lasten ja nuorten hoito ja kasvatus. Alan töitä hän sai päiväkodeista sijaisena. Kuulovamman takia hän ei kuitenkaan pystynyt enää jatkamaan työtä. Myös sairaudet ovat heikentäneet työkykyä.

Lehtinen aloitti PARTYn toiminnassa keväällä 2017, kun Turun TE-toimistosta ehdotettiin sitä hänelle. Hän lähti tutustumaan mm. keskusteluryhmään. Mukaan tuli myös liikunnallista ohjelmaa.

- Tekeminen on ollut monipuolista, sillä ryhmien ja liikunnan lisäksi olen käynyt mm. eri museoissa. Iso etu on työttömänä ollessa, että kaikki osallistuminen ja sisäänpääsyt ovat ilmaisia, Susanna Lehtinen kertoo.

- Alkuvuodesta oli hyvin väsynyt ja masentunutkin. PARTYn ja Turun kaupungin Kimmoke-toiminnan kautta sain lähdettyä kotoa. Tapahtumat ja uusiin ihmisiin tutustuminen ovat vaikuttaneet mielialaani hyvin positiivisesti, hän kertoo muutama kuukausi toiminnan aloittamisen jälkeen.

Kimmoke on mm. perustoimeentulotukea tai työkyvyttömyyseläkettä saaville turkulaisille suunnattua kulttuuri- ja liikuntatoimintaa.


Huomiota niin kehon kuin mielenkin vointiin


Sairauksistaan huolimatta Lehtinen on pitänyt yllä kosketustaan työelämään ja omaan alaansa olemalla vuosina 2015 ja 2016 kuntouttavassa työtoiminnassa sekä palkkatuetussa työssä lasten iltapäiväkerhossa. Hänen kuulonsa on kuitenkin heikentynyt niin, ettei hän enää pysty tekemään työtä meluisassa ympäristössä.

- Kuulonalenema todettiin ollessani 7-vuotias. Lisäksi suolistosairaus vaikuttaa elämääni.

Tulehduksellinen suolistosairaus diagnosoitiin vuosia sitten. Tällä hetkellä sairaus on rauhallisessa vaiheessa. Lisäksi fibromyalgia aiheuttaa välillä kovia kipuja. Kivut ja bruksismi eli hampaiden narskuttelu aiheuttavat myös uniongelmia.

Susanna Lehtinen kertoo, että hänen olonsa on aivan erilainen ennen PARTYa, sillä sen myötä elämään on tullut uusia ihmisiä ja tekemistä. On tullut käytyä paikoissa, joihin ei olisi yksin tullut lähdettyä. Vertaistuen merkitys toiminnan ohella on myös suuri. Unikoulusta hän sai puolestaan vinkkejä univaikeuksien hoitoon.

- Museokäynneistä ja muistakin PARTY- ja Kimmoke-menoista olen todella hyötynyt. Sain myös aloitettua säännöllisen liikunnan. Pyrin käymään kuntosalilla 2-3 kertaa viikossa ja teen paljon kävelylenkkejä. Kulttuuri ja liikunta ovat vaikuttaneet hyvin positiivisesti elämänlaatuuni, hän toteaa.

Muun aktiviteetin ohella Lehtinen rohkaistui liittymään myös PARTYn asiakasraatiin, jossa on keskusteltu työttömyyteen liittyvistä aiheista ja koottu palautetta ja ehdotuksia kunnan päättäjille.

Teksti: Kati Savela