Siirry pääsisältöön

Mitä mietin?

16.06.2017

Kirjoitin uuden mind map -kartan työhuoneeni seinään ”Mitä mietin” -otsikolla. Mietin tällä hetkellä sitä, että miten hanke asemoituu koko laajaan kenttään, ja mistä näkökulmista pitää lähteä liikkeelle. Olen tavannut kuluneiden viikkojen aikana monia uusia toimijoita ja olemme käyneet hyviä keskusteluita. Paljon on tuttuja teemoja, ja monet teemat liittyvät edelliseen työhöni Tampereen kaupungin työllisyyspalveluihin. Mutta paljon on myös uutta, erityisesti vammaisten ja osatyökykyisten työllistymiseen ja palveluihin liittyen. Tunnen olevani vielä vähän vieraalla maalla, mutta onneksi olen jo nyt löytänyt monia hyviä suunnannäyttäjiä, jotka avaavat tätä vierasta minulle.

Hankesuunnitelmaan on kirjattu, että edistämme alueille syntyviä kehittämisrinkejä, joiden tavoitteena on erityisesti edistää pitkäjänteistä yhteistä kehittämistä järjestöjen kesken, varmistaa järjestöjen elinvoima muutoksen pyörteissä. Monella alueella toimii ja on jo vuosia toiminut hyviä, vahvoja verkostoja ja monet järjestöt kehittävät jo nyt yhdessä. Olen kiinnostunut löytämään nämä ydinverkostot. Toimijoita tavatessa - mm. Turussa Femma-hankeen edustajia ja videon välityksellä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen edustajia - nousi esille, että kiinnostusta olisi pitää myös yli aluerajojen yhteisiä kehittämispajoja. Jollain alueella on kehitetty jo pitkään jotain hyvää, joten miksi emme voisi olla edistämässä tässäkin hankkeessa sen hyvän levittämistä muille? Toisilta oppiminen ja tiedon jakaminen laajemmassa verkostossa voisi olla se hyvä, mitä voisimme hankkeessa edistää. Toimijat ovat samojen haasteiden edessä, joten yhdessä innovoiminen voisi olla hedelmällistä. Kenties ensi kevään 2018 Vates-päivät antavat tähän hyvän pohjan.


Osa järjestöistä on herännyt tuleviin muutoksiin ja miettii omaa paikkaansa ja elinvoimaansa maakuntauudistuksen jälkeen. Osa on vasta havahtumassa, että jotain muutosta on tapahtumassa. Voisimmeko yhdessä olla vaikuttamassa meille tärkeisiin asioihin ja varmistaa järjestöjen elinvoima muutosten jälkeenkin? STEA on myöntänyt avustusta Järjestö 2.0 -hankekokonaisuuteen ja käynnistymässä on jokaisen maakunnan alueelle Järjestö 2.0 -hanke. Näissä hankkeissa tullaan nimenomaan pohtimaan samoja teemoja. Voisimme tehdä hankkeiden välillä yhteistyötä, jotta välttyisimme päällekkäiseltä toiminnalta.

Mietin myös sitä, että mitä arvoa hanke tuo asiakkaalle. KeKo on koordinaatiohanke ja tulen tekemään töitä laajassa toimijaverkostossa. Kun lähdemme miettimään yhteistä kehittämistä, yhteistä valmistautumista muutoksen, meidän täytyy muistaa tehdä sen asiakkaan näkökulmasta. Professori Marja-Liisa Manka on todennut, että se, mihin huomio kiinnittyy, kasvaa ja nähdäkseen on pysähdyttävä. Tehkäämme näitä molempia, jotta kaikessa tekemisessä säilyy se hyvä eli asiakkaan paras.

Mitä mietin? On aina yhtä mielenkiintoista aloittaa hanke, kun ei tiedä mihin se johtaa. Odotan innolla uusia ja vanhoja ihmisiä, uusia kumppaneita, uusia ideoita, uusia mahdollisuuksia. Odotan myös kesää, lomaa ja pysähtymistä hetkeksi riippumattoon.

Ollaan yhteydessä ja ota rohkeasti yhteyttä ja pyydä minut jakamaan ajatuksiasi yhteisen pöydän ääreen.

Aurinkoisin kesäterveisin,
Mari Toivonen

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!