Siirry pääsisältöön

Opaskoira turvaa kulun ja työn

26.04.2017

Kuvassa Seppo Luusalo ja Ärri-koiraTeksti: Tiina Jäppinen, Kuva: Kati Savela, Vates-säätiö
Kuvateksti: Ärri-opaskoira sai levätä, kun isäntä Seppo Luusalo (oikealla) soitti saksofoniaan. Lopuksi Ärrikin kajautti ulvonnat. Kuva on otettu Vatesin avoimien ovien päivänä vuonna 2016.

Suomessa tallustaa yli 200 opaskoiraa, jonka tärkeä tehtävä on varmistaa näkövammaiselle henkilölle turvallinen liikkuminen. Opaskoiran avulla näkövammainen henkilö voi elää vapaampaa ja itsenäisempää elämää. Tänään, huhtikuun toiseksi viimeisenä keskiviikkona vietetään kansainvälistä opaskoirapäivää.

Jos kohtaat opaskoiran, anna sille työskentelyrauha. Opaskoiran tunnistaa valkoisista tai nahanvärisistä valjaista. Koira skannaa koko ajan ympäristöään ja yrittää mukautua eri tilanteisiin vieden käyttäjäänsä turvallisesti määränpäähän. Se mutkittelee ihmisten keskellä, kiertää tolpat ja etsii ratkaisuja muuttuneiden reittien varrella.

Vaikka koira osaa pysähtyä valkoisten suojatien viivojen eteen, se ei osaa esimerkiksi lukea liikennevaloja. Koira ei myöskään aina ehdi huomata ulospäin aukeavia ovia kapeilla jalkakäytävillä tai auton ovien aukeamista kadun varrella. Kun ajat pyörällä kevyenliikenteen väylällä, huomaa, että opaskoirakko voi kulkea joko oikeassa tai vasemmassa reunassa.

Lisätietoa siitä, miten kohdata opaskoiran, löydät tämän linkin takaa:  http://opaskoirayhdistys.fi/tietoa-opaskoirista/kuinka-kohtaat-opaskoirakon/

Opaskoiran käyttäjä Sanna Tynkkynen kuvaa koiran tehtävää Tukilinja-lehden blogissaan mm. näin:

Opaskoiran tehtävä on varmistaa turvallinen liikkuminen. Ne kiertävät esteet ja etsivät käskystä ovet, portaat jne. Ne oppivat myös eri reittejä, joten esim. kauppaan, postiin tai tutun luokse ei välttämättä tarvitse käskyttää joka ikistä käännöstä. Navigaattoreita tai robotteja ne eivät kuitenkaan ole. Ihan itse pitää tietää, mihin on matkalla. Sanon usein, että opaskoira on rallikuski ja minä olen kartturi. Hyvä opaskoira osaa olla myös oikealla tavalla tottelematon. Se ei saa päästää opastettavaansa hortoilemaan mihin sattuu, vaikka tämä itse niin tahtoisi. Näin vältetään rakennustyömaihin putoilu tai väärään suuntaan lähteminen. Edellinen oppaani oli varsin voimakastahtoisesti tottelematon joskus. Jos lähtiessämme menin vahingossa sanomaan, että mennään kauppaan ja muistin sitten matkalla, että pitääkin käydä ensin automaatilla, kaupassa oli pakko käydä kääntymässä ennen kuin sinne maatille pääsin. Mitäs sanoin väärin. Nykyiseni ei ole ihan näin jyrkkä, mutta kyllä meilläkin joskus kinataan ja usein väärässä olen nimen omaan minä.

Lähde: https://www.tukilinja.fi/blogilinjallasanna/opaskoira/

Opaskoirapäivän tarkoituksena on tehdä opaskoiratyötä tunnetuksi maailmalla ja Suomessa, erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla asuu koirankäyttäjiä. Päivää on vietetty Suomessa ja maailmalla vuodesta 1991 lähtien.