Siirry pääsisältöön

Sosiaalisen työllistämisen käytäntöihin tutustumassa

18.12.2017

Vates järjesti opintomatkan Iso-Britanniaan työllistämisyksiköiden ja sosiaalisten yritysten johtamisesta ja kehittämisestä kiinnostuneille asiantuntijoille. Opintomatka suuntautui Lontooseen ja Brightoniin 5.-9.11. Matkan tavoitteena oli saada katsaus kansainvälisiin sosiaalisen työllistämisen toimintamalleihin ja käytäntöihin, joista Suomessa voitaisiin ottaa soveltuvin osin oppia. Matkan vetäjänä oli kehittämispäällikkö Jukka Lindberg

Aluksi ryhmä tutustui Shaw Trust -järjestöön, joka työllistää toimintarajoitteisia henkilöitä ja tarjoaa mahdollisuuden kehittää taitojaan eri puolilla Englantia. Puolet toimijoista on vapaaehtoisia, puolet palkattuja. Shaw Trust käyttää tuetun työllistämisen menetelmiä.

Toinen kohde oli Social Enterprise UK, Iso-Britannian suurin sosiaalisten yritysten verkosto. Sen tavoitteena on saada sosiaalisia yrityksiä päättäjien tietoisuuteen. Verkosto tukee sosiaalisia yrityksiä ja luo työmarkkinoita sekä kansallisesti että alueellisesti.

Kolmanneksi suomalaisryhmä tutustui Remploy’hin, jonka omisti alun perin Britannian hallitus. Nykyisin se kuuluu kansainväliseen MAXIMUS-nimiseen yritykseen. Remploy työllistää määräaikaisiin työsuhteisiin nykyisin noin 750 henkilöä, joista 30 prosentilla on jokin vamma. Tavoitteena on auttaa ihmisiä työllistymään avoimille työmarkkinoille, saada työpaikka ja työhön sopiva tekijä kohtaamaan.

Puujätteen kierrätykseen erikoistunut Community Wood Recycling Brightonissa on osa NCWRP-projektia. Tavoitteena on sekä säästää resursseja kierrättämällä rakennus- ja saneerausyhtiöiden puujätettä että työllistää vammaisia henkilöitä. CWRB antaa mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja kohentaa itsetuntoaan oppimisen ja työskentelyn avulla.

Viimeisenä vierailukohteena oli Yateley Industries edistää osatyökykyisten - usein oppimisvaikeuksista kärsivien - ihmisten työllistymisen ja itsenäisen asumisen mahdollisuuksia. Se työllistää itse ja pyrkii löytämään työtä avoimilta markkinoilta. Toimialana on mm. pakkaus- ja kokoonpanopalvelut, ja Yateleyssa toimii myös oma kahvila.

Lisätietoja vierailusta ja mallien toimivuudesta Jukka Lindbergiltä, joka palaa vapaalta 18.1.2018. 
jukka.lindberg at vates.fi