Siirry pääsisältöön

Luontolähtöistä toimintaa Skatan tilalla

14.06.2018

Vates-säätiön viestintäverkosto teki kävelyretken Skatan tilalta rantaan.  Vates-säätiön koordinoiman viestintäverkoston tutustumiskäynti suuntautui kesäkuun alun vielä aurinkoisena päivänä Helsingin Uutelaan Sininauhaliiton käytössä olevalle Skatan tilalle. Sininauhaliiton siellä toteuttamasta luontolähtöisestä Green Care -toiminnasta työllistymisen tai osallisuuden tukena lähti kuulemaan kymmenkunta ihmistä Vatesista ja säätiön sekä Sininauhaliiton verkostosta. Mielessä oli tosin myös oma virkistyminen, hetki poissa tietokoneelta ja palavereista.

Sininauhaliitto on vuokrannut Skatan tilaa Helsingin kaupungilta syyskuusta 2017 lähtien. Tilalla käy viikoittain säännöllisiä ryhmiä osallistumassa Green Care -toimintaan, mutta myös kertaluonteisia vierailuja voi varata.

Noin kahdeksassa vuodessa Green Care -toiminta on kasvanut Suomessa huomattavasti. Toimintaan on kehitetty laatumerkit yhteistyössä THL:n kanssa ja aloitettu täydennyskoulutus usean ammattikorkeakoulun voimin.

- Muualla Euroopassa Green Care -toimintaa harjoittavia maatiloja on paljon, Vihreä Veräjä -hankkeen kehittäjä Tuomo Salovuori kertoo, kun istumme kodikkaassa huoneessa pullakahvien äärellä.

Hankkeen ydinajatus on, että oikeus luontoyhteyteen kuuluu kaikille. Hankkeessa on kehitetty sosiaali- ja terveysjärjestöjen Green Care -toimintaa vuodesta 2011 lähtien. Asiakkaat ovat mm. päihde- ja mielenterveyskuntoutujia, ikääntyneitä, maahanmuuttajia ja lastensuojelujärjestöissä toimivia ryhmiä. Hanketta rahoittaa STEA.

Skatan tilalla toimii myös Sininauhaliiton ESR-rahoitteinen Luontopolku työhön -hanke, jossa kehitetään työllistymisen edellytyksiä vahvistavaa työtoimintaa, jossa huomioidaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan paraneminen Green Care -menetelmiä hyödyntäen.

Järjestöjen Green Care -toimintaan saa tukea


Skatan tilan punainen rakennus ulkoapäin.Tilalla tehtävät työt vaihtelevat vuodenkierron mukaan, luonnollisesti etenkin ulkotyöt. Puutarhanhoito, kalastus- ja erätoiminta ja niiden oppiminen sekä luontomateriaaleihin liittyvät käsityöt ovat esimerkkejä luontoavusteisesta toiminnasta. Tilalla on helppo löytää erilaisia ja eritasoisia töitä. Fyysiset työt kiinnostavat etenkin miehiä. ”Miesten hommaa”, totesi yksikin työtoiminnassa tilalla ollut mies päästessään halonhakkuuseen!

– Olemme tehneet valmista materiaalia järjestöille, jotka haluavat käynnistää Green Care -toimintaa. Ne ovat maksutta ladattavissa Vihreä veräjä -sivuiltamme. Olemme myös avustaneet noin 50 järjestöä alkuun pääsemisessä, Salovuori sanoo.

Tuomo Salovuori toteaa, että Green Care -toiminnan hyödyistä on nykyisin helppo saada tutkimustietoa, jota järjestöt voivat käyttää hankehakemusten tueksi. Ulkomaisilla esimerkeillä toiminnan tuloksista voi myös täydentää hakemuksia.
Toiminnan myönteisiin vaikutuksiin on Suomessa herätty, mutta toisaalta se ei loksahda luontevasti minkään ministeriön toimialan sisään. Luontolähtöinen toiminta on ikään kuin sosiaali- ja terveysministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön välimaastossa, ja niiden tulisi ottaa siitä vastuuta yhdessä.

Green Care on kyllä alkanut kiinnostaa julkisen sektorin toimijoita. Kela teki selvityksen hevosavusteisen toiminnan vaikuttavuudesta muutenkin kuin fysioterapian muotona. Vuonna 2017 ilmestynyt raportti avaa tuloksia siitä, missä määrin ratsastusterapia, sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja simulaattoriratsastus vaikuttavat toimintakykyyn, terveyteen, psykososiaaliseen hyvinvointiin, avuntarpeeseen ja elämänlaatuun.


Opintoihinkin luontoavusteista toimintaa


Luontopolku työhön -hankkeen osallistujien tueksi on suunniteltu myös opintopolkuja. Tilan töillä voidaan tukea ammatillisia opintoja esimerkiksi puutarha-alan, kiinteistönhoidon ja eläintenhoidon koulutusaloilla. Yhteistyön muodot ja laajuus rakentuvat pikkuhiljaa.

Liitto järjestää Skatalla myös kaikille avoimia tapahtumia, esimerkiksi puutarharetriittejä. Paikalle pääsee kätevästi pääkaupunkiseudulta, omaa autoa ei tarvita. Vuosaaren metroasemalta on tilalle noin kilometri, ja bussilla pääsee lähes pihalle saakka.

Kodassa paistettiin makkaraa ja maissia kävelyretken päätteeksi.Viestintäverkosto pääsi esittelyn jälkeen kävelyretkelle niemeen, josta palatessa paistettiin makkaraa ja maissia korkeakattoisessa, viihtyisässä grillikodassa. Sen auki pitämisestä ja siisteydestä huolehtii Sininauhaliiton työntekijöiden lisäksi joukko vapaaehtoisia kotakummeja. Helsingin kaupungin omistama kota on kaikille ulkoilijoille auki viikonloppuisin.

Teksti: Kati Savela
Kuvat: Meeri Riihelä