Siirry pääsisältöön

Osatyökykyisyys näkyvästi esillä mediassa

07.08.2018

(Uutista päivitetty 24.8.2018)

Ylen Uutiset -sivuilla ja mm. pääuutislähetyksessä 6.8. kerrottiin, että jopa viidesosa työttömistä työnhakijoista on vajaakuntoisia. Se tarkoittaa sitä, että henkilöllä on jokin rajoite, esimerkiksi vamma tai pitkäaikaissairaus, minkä vuoksi hänen työkykynsä on alentunut. Vates-säätiö käyttää vajaakuntoisen sijaan termiä osatyökykyinen. 

Pitkäaikaissairaiden ja vammaisten henkilöiden osuus työttömistä työnhakijoista on työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen 5/2018 mukaan koko maassa keskimäärin noin 13 prosenttia. Eniten heitä on Etelä-Savossa, noin 19 prosenttia, ja vähiten Uudellamaalla, kymmenen prosenttia. 

Yle haastatteli Tiina Huovista ja Johanna Juopperia, jotka ovat kuntouttavassa työtoiminnassa. Juopperi on ollut välillä töissä, Huovinen ei ole koskaan työllistynyt ja arvelee ainakin yhdeksi syyksi reumaa, jota on sairastanut lapsesta saakka. 

Jutussa haastatellaan myös Vatesin KeKo-hankkeen hankepäällikkö Mari Toivosta, joka sanoo, että osatyökykyisille ihmisille on tarjolla paljon hyviä palveluita, mutta kokonaisuus ei ole kenenkään hallinnassa. 

- Työttömissä on paljon sellaisia ihmisiä, joille ei ole tehty koskaan tutkimusta (työ- ja toimintakyvyn arviointia), Toivonen avaa tilannetta.

Uutisissa mainittiin hallituksen OTE-kärkihanke, jonka eri hankkeissa Vates on myös mukana. OTE-kärkihankkeesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö. 

Yle on aiemminkin tänä vuonna tehnyt artikkeleita osatyökykyisyydestä tai työkyvyttömyydestä ja työnhausta. Tänään esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomat julkaisi tänään 7.8. jutun, jossa haastateltiin lääkärien työkyvyttömäksi toteamaa henkilöä, jolta työkyvyttömyyseläke on evätty.

Aina virallisesti työnhakijana oleva ei siis kykene enää työhön, mutta toisaalta on myös suuri joukko henkilöitä, joiden työkyky riittäisi osa-aikaiseen tai mukautettuun työntekoon. 

Artikkeli 6.8. Yle Uutiset -nettisivuilla (aukeaa uuteen välilehteen) 

Helsingin Sanomat julkaisi 24.8. artikkelin otsikolla Osatyökykyiset halutaan töihin, jossa käsitellään mm. julkisia hankintoja ja välityömarkkinoiden merkitystä työllistymisen edistämisessä. Jukka Jokiniemi, näkövammainen yrittäjä kertoo omasta historiastaan ja yrityksen periaatteesta työllistää osatyökykytisiä henkilöitä. Taustajuttuun on haastateltu Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäistä, Vatesin johtaja Jaana Pakarista ja STM:n OTE-kärkihankkeen hankepäällikkö Päivi Mattila-Wiroa

Hesarin jutun voi lukea, jos on lukuoikeus sivuille. Viikon aikana voi lukea muutaman verkkoartikkelin maksutta. 

Helsingin sanomien artikkeliin (aukeaa uuteen välilehteen)

Heinä-elokuussa Mikael Pentikäinen otti myös Yrittäjät-sivun blogissa kantaa osatyökykyisten henkilöiden tärkeään panokseen työelämässä, ja samalla sivustolla yrittäjä Pekka Tanttu kannusti palkkaamaan osatyökykyisiä henkilöitä oman kokemuksensa perusteella.