Siirry pääsisältöön

Työhönvalmentajat viestinnän ja selkokielen teemapäivässä Joensuussa

23.11.2018

Kuvakollaasi Joensuun työhönvalmennuksen teemapäivästä. Henkilöt tekevät ryhmätöitä ja taustalla on iso näyttö, jossa on tehtävänanto.Vuoden neljäs ja viimeinen Työhönvalmennuksen teemapäivä järjestettiin Joensuussa keskiviikkona 21.11.2018.  Päivän aiheena oli Viestintä ja selkokieli työhönvalmentajan työssä. Paikalle saapui 28 henkilöä tutustumaan, miten omassa työssään voisi hyödyntää erilaisia viestinnän keinoja.

- Teemapäivä järjestettiin Joensuussa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen KAJO-keskus - ja KAIKU-hankkeiden kanssa, kertoo Vatesin kehittämiskoordinaattori Anne Korhonen.

Aamupäivän työskentely keskittyi työhönvalmentajan viestintätaitojen kartuttamiseen ja erilaisten viestintätilanteiden työstämiseen.

- Työhönvalmentajan työstä suurin osa on viestintää eri kohderyhmille ja hyvin erilaisissa ja nopeasti vaihtuvissa tilanteissa.

Viestinnän kehittäminen lähtee omasta itsestä

- Päivässä pohdittiin ja tehtiin pareittain, ryhmissä ja yksilötyönä erilaisia viestinnän harjoituksia kohderyhmistä, viestinnän tilanteista ja oman työn pää- ja osaviesteistä.

- Loppukeskustelussa isoin havainto tuli osallistujalta, joka totesi, että vaikka viestintä on vuorovaikutusta ja yhteispeliä, sen kehittäminen lähtee ihan itsestä ja omasta viestinnästä pohtimisesta ja taitojen kehittämisestä, kertoo Korhonen.

Työhönvalmentajille ei jää arjessa juurikaan aikaan viestinnälle ja sen kehittämiselle, eikä sen äärelle pysähdytä. Moni osallistuja koki hyväksi sen, että teemapäivä tarjosi tarpeellisen hetken ja mahdollisuuden irtiottoon työn arjesta.

Oli aikaa harjoitella ja keskustella tärkeästä aiheesta, mihin muuten ei oikein jouda oman työn keskellä. Myös päivän harjoitusten käytännönläheisyyttä pidettiin hyvänä Korhosen mukaan.

Selkokielestä alkeita

Selkokielikouluttaja Marja Simola veti teemapäivän iltapäivän selkokielen alkeista ja merkityksestä valmennus- ja ohjaustyössä. Selkokieli hyödyttää meitä kaikkia ja hälventää väärinymmärryksiä.

Paljon työhönvalmentajien työstä on puhumisen kautta tuotettua kieltä eri kohderyhmille. Simola evästi meitä selkokielen puhumiseen vinkeillä ja rohkaisi rikastuttamaan puhetta piirtämällä, kirjoittamalla ja esittämällä. Eri kanavista tuleva täydentävä viesti parantaa viestin ymmärrettävyyttä.

Marja Simola päätti osuutensa Selkokieliseen puhuttelevaan runoon.

Suuret sanat ja pienet sanat
Arthur Kudner, käännös Ari Sainio

Älä koskaan pelkää pitkiä, suuria sanoja.
Suuret sanat merkitsevät pieniä asioita.
Kaikki suuret asiat sanotaan pienillä sanoilla
sellaisilla kuin ilo ja itku, sota ja rauha.
Tai maa, metsä, päivä, onni, koti, syli.
Opi käyttämään pieniä
sanoja suurista asioista.
Se on vaikeaa.
Mutta pienillä sanoilla sanot,
mitä todella tarkoitat.
Kun et tiedä, mitä tarkoitat,
käytä silloin pitkiä, suuria sanoja
-ja usein hämäys onnistuu.

  • Vatesin koordinoimat Työhönvalmennuksen teemapäivät jatkuvat tammikuussa 2019 Pirkanmaan alueellisen verkoston tapaamisella ke 16.1. Varaa jo aika kalenterista! www.vates.fi/tapahtumat
  • Haluaisitko sinä olla kumppanina toteuttamassa teemapäivää ensi vuonna? Kerro, mistä sinä haluaisit kuulla ja olla mukana toteuttamassa teemapäivää: anne.korhonen(at)vates.fi.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!