Siirry pääsisältöön

Vierasblogi: Sisäinen motivaatio – valtava käyttämätön voimavara

05.04.2018

Jyrki Rinta-Jouppi.Sisäistä motivaatiota pidetään suurimpana menestystekijänä tulevaisuudessa. Jos pysähdymme havainnoimaan, voimme havaita sisäisesti motivoituneita ihmisiä ympärillämme.

Aika harvoin sisäistä motivaatiota tavoitellaan tietoisesti ja tavoitteellisesti. Se olisi kuitenkin erittäin kannattavaa inhimillisesti, taloudellisesti ja vaikuttavuuden näkökulmasta. Oletko Sinä sisäisesti motivoitunut? Ovatko asiakkaasi sisäisesti motivoituneita?

Sisäinen motivaatio korostuu prosesseissa, joissa ihmisen oma rooli on vahva, kuten työllistymisessä ja kuntoutumisessa.
Jos pystymme kansakuntana merkittävästi lisäämään sisäisesti motivoituvien määrää, osaaminen, innovaatiot, yrittäjyys ja työllisyys kasvavat ja vahvistuvat vuosia eteenpäinkin.

Sisäinen motivaatio koostuu kolmesta tekijästä: vapaus, vastuu, virtaus. Vapaus tarkoittaa vahvistuvaa valinnan ja toiminnan vapautta. Saa toteuttaa elämää itsenäisesti ilman turhaa kontrollia. Virtaus tarkoittaa, että tuntee itsensä kyvykkääksi, saa aikaan asioita ja oppii uutta. Tuntuu, että asia etenee. Vastuu tarkoittaa, että pitää elämäänsä merkityksellisenä, tuntee olevansa osa välittävää yhteisöä ja tekee osaamisellaan hyvää muille.

Samat kolme tekijää voidaan katsoa hyvän mielenterveyden osatekijöiksi. Sisäinen motivaatio korostuu osatyökykyisten tai muuten heikossa työllistymisasemassa olevien henkilöiden työllistymisessä.

Sisäinen motivaatio on erittäin suuri suojaava tekijä. Se auttaa Sinua nousemaan vastoinkäymisistä nopeammin jatkamaan tekemistä. Motivaatio suojaa Sinua myös ulkoisilta häiriötekijöiltä kuten melulta, keskeytyksiltä, byrokratialta jne.
Sinun ei tarvitse olla sisäisen motivaation asiantuntija hyödyntääksesi sitä työssäsi ja elämässäsi. Jo puheeksi ottaminen on merkittävää. Pyrkiminen sisäistä motivaatiota kohti huomioiden eri tekijät edistää mielenterveyttä ja luo puitteet vaikuttavalle kohtaamiselle.

Hoidossa sisäisen motivaation hyödyntäminen tarkoittaisi, että ei enää tyydyttäisi oireiden hallintaan. Tavoite tuntea itsensä osaksi yhteisöä ja tehdä osaamisellaan hyvää muille nostaisivat hoidon tavoitetasoa hyvällä tavalla.

Meillä kaikilla on kokemuksia motivaatiosta. Vuorovaikutuksessa toisten kanssa on mahdollisuus syventää ja rikastuttaa omia näkemyksiä.

Vates-säätiö ja Mielenterveyden keskusliitto järjestävät 20.4.2018 Helsingissä Vatesin tiloissa seminaarin sisäisestä motivaatiosta. Olet tervetullut pohtimaan, kuinka Sinä hyödynnät sisäistä motivaatiota parhaiten omassa ja asiakkaittesi elämässä. Kun ihminen löytää sisäisen motivaationsa, ihmeitä alkaa tapahtua.

Päivitetty 8.1.2019: Seuraava Sisäinen motivaatio -koulutus pidetään ma 28.1. Aluekeskus Oltermannissa, Oltermannintie 8, Helsinki. Lue lisää koulutuksesta alla olevasta linkistä.

Miten työllistettävän sisäinen motivaatio sytytetään? -tilaisuus 28.1.2019.


Jyrki Rinta-Jouppi
kouluttaja
Mielenterveyden keskusliitto

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!