Siirry pääsisältöön

Kunta-järjestöyhteistyö ja järjestöjen vaikutusketjun mittaaminen puhuttivat SOSTEtalkissa

11.10.2019

Tuija Takala, Tuuli Riisalo-Mäntynen ja Anne Korhonen SOSTETalk-tilaisuuden yleisössä.SOSTEtalk-tapahtuma järjestettiin tänä vuonna 7. - 8.10. hienoissa puitteissa Tampere-talolla. Tapahtuma kokoaa joka toinen vuosi sosiaali- ja terveysjärjestöt yhteen ajankohtaisten asioiden äärelle. Tänä vuonna teemoina olivat hyvinvointitalous, sosiaaliturva, kansalaisyhteiskunta ja kehittäminen. Käytännössä päivät koostuvat teemoihin liittyvistä rinnakkaisista puheenvuoroista. Lisäksi tapahtumassa on näytteilleasettajia.

Avajaisissa dekaani Juho Saari muistutti tietoperäisen toiminnan tärkeydestä ja kehotti pohtimaan, mikä on se vastuullinen tapa, jolla otamme huomioon kaikista heikoimmassa asemassa olevat ryhmät. Taneli Tikka puolestaan avasi sitä, miten tekoäly muuttaa tulevaisuuden työelämää. Robotit tulevat korvaamaan rutiininomaiset, toistuvat työtehtävät. Robotit eivät voi kuitenkaan korvata vuorovaikutustaitoja sisältäviä työtehtäviä, kuten asiakaspalvelutyössä tarvittavaa empatiakykyä. Tulevaisuuden työtaitoina tulevat korostumaan mm. asiantuntijuus, luovuus, yhteistyötaidot, motivointi, valmentaminen ja kollegiaalinen johtaminen.

Kehittämisareenan puheenvuorot keskittyivät digitaaliseen toimintaympäristöön. Ensimmäisessä työryhmässä projektipäällikkö Kaisa Puuronen kertoi PEILI-hankkeesta, jossa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret pääsevät osaksi tiimiä kehittämään PEILI-toimintamallia ja -sovellusta. Miikkael Ringman puolestaan esitteli NäytönPaikka -nettipalvelua, jossa käyttäjä voi tallentaa ja jakaa tietoa elämästään tukiverkostolleen.

Molemmissa puheenvuoroissa nostettiin esiin digitaalisten palveluiden kehittämiseen liittyvät haasteet. Sovelluksen tai sivuston on oltava riittävän yksinkertainen, helppokäyttöinen ja kohderyhmälle sopiva. Samoin digitaaliset palvelut voivat tuottaa tietoa mm. järjestöjen tuottamista palveluista suoraan asiakaskunnalta, jota voi puolestaan hyödyntää kehittämistyöhön.

Kuulimme myös kuntien ja järjestöjen välisistä yhteistyömalleista, järjestöjen avustuksista ja haasteista, joita seuraa, jos esimerkiksi kunta lähtee kilpailuttamaan alueellaan aiemmin kunta-avustuksena toteutettavaa yleishyödyllistä toimintaa. Järjestöjen asema ja rahoituspohja on kuuma kysymys tällä hetkellä, johon sekä rahoittajat että järjestöjen työntekijät etsivät yhteistä ratkaisua. Erikanavaiset rahoitusmallit ja hankintaosaaminen korostuivat useissa päivien puheenvuoroissa.

Järjestöjen tulee myös itse osata kuvata toimintansa vaikutuksia ja korvaamatonta hyötyä. Erityisesti tästä teemasta mieleen jäi Hyvän mitta -hankkeen hankepäällikkö Katja Anoschkinin puheenvuoro vaikuttavuuden rakentamisesta. Anoschkin kuvaili, miten järjestöjenkin työ tulisi aloittaa hyvän, tarpeeksi kunnianhimoisen vision muotoilemisesta ja siihen nivotun realistisen ja fiksun tavoitteen asettelusta. Fiksu tavoite kertoo halutusta tulevaisuuden tilasta. Sen pitäisi kuvata, kuinka paljon, kenessä, missä ja missä ajassa muutos on tapahtunut. Tästä tulisi jatkaa eheä vaikutusketju vaikutusten mittaamiseen saakka.

Puheenvuoro SOSTEtalk-tapahtumasta.Toisen päivän tilaisuuden päätti Kati Outisen loistava ”Niin kauas kuin omat siivet kantaa” -monologi, joka kuvasi muistisairaan henkilön elämää. Päätöstilaisuudessa jaettiin myös SOSTE-palkinto tunnustuksena hyvinvointitalouden edistämisestä. Palkinnolla kiinnitetään myönteisellä tavalla huomiota hyvinvoinnin ja talouden tasavertaisen suhteen rakentumiseen ja hyvinvointi-investointien merkitykseen. Poikkeuksellisesti palkinnon sai tänä vuonna kaksi eri tahoa. Palkinnon saajat olivat Surevan kohtaaminen -hanke, joka on eri surujärjestöjen yhteistyöhanke, ja Nuorten ilmastoliike. Palkinnot menivät mielestämme aivan oikeaan osoitteeseen, onnittelumme voittajille!

Kaiken kaikkiaan SOSTEtalkin päivät tarjosivat inspiroivia puheenvuoroja, jotka laittoivat miettimään myös oman toimintamme kehittämistä. Ilo on myös tavata monia tuttuja ja uusia järjestötoimijoita valtakunnallisesti.

Teksti:
Tuuli Riisalo-Mäntynen, KeKo-hanke
Anne Korhonen, kehittämiskoordinaattori
Tuija Takala, kehittämiskoordinaattori

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!