Siirry pääsisältöön

Vammaissopimus osaksi työn arkea

02.10.2019

Kirjoittaja Kaija Ray katsoo suoraan kameraan vaaleanpunainen pusero yllään.YK:n vammaissopimuksen tarkoituksena on antaa työkaluja vammaisten ihmisten oikeuksien tukemiseen. Sopimus koostuu 50 eri artiklasta, jotka keskittyvät eri elämänaloihin asumisesta koulutukseen ja kuntoutuksesta esteettömyyteen. Yksi Vates-säätiön kannalta olennaisimmista artikloista on nro 27 – työ ja työllisyys.

Artiklan perusajatus on, että ”sopimuspuolet tunnustavat vammaisten henkilöiden oikeuden tehdä työtä yhdenvertaisesti muiden kanssa”. Sen tekstissä todetaan, että työnteko-oikeudet koskevat kaikkia palvelussuhteen muotoja ja kaikkia työnteon vaiheita, oli kyse sitten rekrytoinnista tai työssä pysymisen tuesta.

Mitä sitten pitää tehdä ja mihin vaikuttaa, jotta asiakirja saadaan mahdollisimman eläväksi osaksi työn arkea, eikä se jää kankealta kalskahtavaksi asiakirjaksi? Suomessa on parhaillaan valmistelussa toinen toimintaohjelma sopimuksen ratifioinnin jälkeen. Eri ministeriöille laaditaan lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteita, ja toimintaa koordinoi vammaisten henkilöiden oikeuksien neuvottelukunta VANE.

Jotta muutosta tapahtuisi yksittäisten työpaikkojen tasolla, tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä. EUSE (European Union of Supported Employment) järjesti toukokuussa 2019 konferenssin, jossa panelistit totesivat, että monissa maissa tarkoitus on hyvä, mutta resurssit sopimuksen arkipäiväistämiseen ovat kovin riittämättömät.

Arkipäiväistämiseen tarvitaan pieniä arjen askelia. Mallia näyttämällä, käytännön esimerkeillä ja pienillä tarinoilla voimme käydä keskustelua työnantajien kanssa. Yritysyhteistyön kehittäminen vammaisten ja osatyökykyisten työllistymisen edistämiseksi helpottuu ja sujuvoituu, kun voidaan osoittaa, että käytännön ratkaisut eivät ainoastaan helpota vammaisen työntekijän arkea, vaan hyödyttävät meitä kaikkia. Esteettömyys ja saavutettavuus on lopulta kaikkien etu. Siis kaikille yhdenvertainen oikeus ja mahdollisuus tehdä työtä. Aika arkista, eikö?

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!