Siirry pääsisältöön

Tuetun työllistämisen ammattilaiset jälleen koolla

15.08.2022

Henkilö seisoo puhujakorokkeen takana, taustalla iso kuva heijastettuna, tekstit EUSE 2022 June 20-22 Oslo.Aurinkoinen Oslo tervehti lähes 500 osallistujaa, kun tuetun työllistymisen eurooppalainen seminaari järjestettiin kolmen vuoden tauon jälkeen 20. - 22.6. Vates-säätiötä EUSEn seminaarissa edusti kehittämispäällikkö Kaija Ray.

Kolmeen seminaaripäivään mahtui koko yleisölle tarkoitettujen puheenvuorojen lisäksi 24 eri teemoista koostuvaa rinnakkaistyöryhmää. Seminaarin pääteema What about tomorrow – the next step of supported employment olikin erittäin ajankohtainen, sillä paljon muutoksia oli ehtinyt tapahtua toimialalla. Pandemian aikana monella oli ollut suuri huoli omista asiakkaista ja omien organisaatioidenkin selviämisestä.

Seminaarin puheenvuorot ja esimerkit osoittivat, että kun on tarve ja yhteinen tahto sekä työlle osoitetut resurssit, paljon ehtii tapahtua. Norjassa on vajaan kymmenen vuoden aikana panostettu niin tutkimukseen kuin käytännön työhön. Tietämys tuetun työllistämisen palvelusta ja sen käyttö ovat erittäin hyvällä tasolla.

Toisen menestystarinan voisi nostaa esille Ranskasta, johon koko konsepti rantautui kunnolla vasta vajaa vuosikymmen sitten. Saimme kuulla esityksen laajasta tutkimuksesta, jossa päähuomio oli ammattilaisten osaamisessa, työotteessa ja etiikassa. Tutkimus sisälsi myös kansainvälistä vertailua.

Kaksi kuvaa joissa puhujat seminaarisalin edessä. Taustalla esitykset, joissa englanninkielistä tekstiä. USA:ssa valmennukseen oli etsitty sovellusmahdollisuuksia yrityssektorilla viime vuodet paljon huomiota keränneestä Lean-menetelmästä. Esityksessä pohdittiin, miten työ- ja asiakasprosessia voi kehittää karsimalla työvaiheita ja erityisesti asiakkaiden turhaa odottelua.

Koko yleisölle suunnatuissa puheenvuoroissa pohdittiin esimerkiksi oppimisvaikeuksien vaikutusta valmennukseen ja ohjaukseen sekä autismin kirjon henkilöiden tilannetta. 

Työnantajaesimerkin kuulimme DPD:ltä, yrityksen omasta valmennus- ja työllistämisohjelmasta, jossa yritykseen on myös palkattu oma työvalmentaja. 

Kolme valokuvaa rinnakkain. Laitimmaisissa naishenkilöt ulkona, toinen katsoo kameraan, toinen ei, taustalla Oslon kaupungintaloa. Keskellä näkymä ikkunasta satamaan, jossa näkyy laivoja. Vaikka ohjelma oli erittäin tiivis, mukaan mahtui myös hieman vapaampaa aikaa kuulumisten vaihtoon illanvieton merkeissä sekä kaupungin vastaanotolla Oslon kaupungintalolla.

Seuraavan kerran kokoonnumme järjestyksessään toiseen maailmankonferenssiin Vancouveriin, Kanadaan 6. - 8.6.2023. Tapahtumaan tavoitellaan jopa 1000 osallistujaa.

Kuva 1: Seminaarin avasi työllisyys- ja sosiaalisen inkluusion ministeri Marte Mjøs Persen.

Kuvakollaasi 2: Claire Cookson, DFN Foundation, puhui oppimisvaikeuksien vaikutuksista työllistymiseen Iso-Britanniassa. DPD-logistiikkayrityksen Inspire-ohjelman perustaja, "inkluusiolähettiläs" Steve Mills oli yksi seminaarin keynote-puhujista.

Kuvakollaasi 3: EUSEn johtokunnan Kreikan-edustaja Kaiti Katsouda odottamassa iltatilaisuuden alkua Oslon kaupungitalon edustalla. Näkymä kaupungintalolta rantaan. Edyth Dunlop on Pohjois-Irlannin tuetun työllistymisen liiton aluejohtaja. 

Teksti ja kuvat: Kaija Ray

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!