Siirry pääsisältöön

Työkanava Oy:n lainsäädännöstä jäi puuttumaan monia Vatesin ja vammaisjärjestöjen huomioita

22.03.2022

Eduskunta hyväksyi 16.3. täysistunnossaan hallituksen esityksen laiksi valtio-omisteisen Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä ja siihen liittyviksi laeiksi. Vates-säätiö teki aktiivista vaikuttamistyötä lakiehdotukseen liittyen ja nosti sen merkitystä ja toivottuja sisältöjä esiin myös mediassa. Osa säätiön näkemyksistä on huomioitu laissa, mutta moni kysymys jäi avoimeksi.

Vates-säätiö lausui elokuussa hallituksen esitykseen laiksi osatyökykyisten työllistymistä tukevan erityistehtäväyhtiön perustamisesta ja marraskuussa esitykseen (HE 198/2021 vp) Työkanava Oy:n perustamisesta. Vates korosti lausunnoissaan mm. sitä, että uuden valtio-omisteisen yhtiön perustamisessa olisi määriteltävä yhtiöön työllistettävät selkeästi ja vammaisjärjestöjen näkemyksiä kuunnellen. Tulisi myös huomioida se, että vaikeimmin työllistyvien TE-palvelut ovat siirtymässä kunnille. Lakiehdotuksessa kuitenkin puhuttiin vain TE-toimistoista työntekijöitä Työkanavalle ohjaavana tahona.

Vates-säätiö painotti myös asiakas- ja palveluohjauksen merkitystä ja työhönvalmennusta, ja ylipäätään asiakkaiden yksilöllistä palvelua. Palvelun ja ohjauksen on oltava asiantuntevaa, sillä muuten on riski, että Työkanavaan ohjautuu henkilöitä, joille se ei ole sopivin paikka.

Järjestöjen näkemyksistä jäi monta seikkaa huomioimatta, kuten pitkäaikaisesti Työkanavaan työllistymisen ja avoimille siirtymisen välinen suhde sekä kuntien vammaispalvelujen ja järjestöjen rooli mm. ohjaus- ja työllistymisen tuen palveluissa. Näitä ovat korostaneet Vates ja useat vammaisjärjestöt lausunnoissaan Työkanava Oy:n perustamisesta. Kaikkea ei laissa kuitenkaan huomioitu.

Vates-säätiön ja vammaisjärjestöjen näkemys siitä, että työllistettävillä tulee olla selvä työllistymistä vaikeuttava rajoite, kuten vamma tai sairaus, on kuitenkin huomioitu esityksessä, josta työelämä- ja tasa-arviovaliokunta antoi antanut mietintönsä ja perustuslakivaliokunta lausunnon ennen eduskunnan käsittelyä.

Kuva: Rodeo

Vatesin lausunnot:

11.11.2021: HE eduskunnalle laiksi Työkanava Oy -nimisestä osakeyhtiöstä ja siihen liittyviksi laeiksi 

17.8.2021: HE laiksi osatyökykyisten työllistymistä tukevan erityistehtäväyhtiön perustamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Aiheesta muualla (linkit avautuvat uuteen välilehteen):

Eduskunta hyväksyi Työkanava Oy:n perustamisen (Eduskunnan sivu)

Työkanavasta TEM:in sivuilla 11.3.2022

Päivitetty 1.4.2022:

Työkanava Oy alkaa työllistää vaikeimmassa asemassa olevia osatyökykyisiä

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!